Lluïsos de Gràcia ofereix residències a companyies teatrals que comencen i els donen estabilitat per anar creixent. Ja és el sisè any que l’entitat obre les portes al teatre jove i enguany la qualitat dels projectes presentats per fer la residència ha sigut més alta que mai. També han rebut més propostes, ja que la pandèmia ha fet molt difícil que les companyies, fins i tot les més assentades, trobin espais per dur a terme els seus processos de creació.

Anemona Irracional i Mambo Project són les formacions seleccionades enguany per fer residència. I per primera vegada han coincidit tres elencs assajant alhora, ja que també hi ha Epidèmia Teatre, que l’any passat es va quedar sense acabar l’estada, pel confinament.

Una obra musical que vol recuperar les sarsueles

Epidèmia Teatre va pujar als escenaris per primera vegada el 2018 amb la idea de revalorar els musicals i ara està a punt d’estrenar la seva tercera obra: ‘Mistela, Candela, Sarsuela‘, una peça basada en les sarsueles oblidades de Serafí Pitarra i Eduard Vidal i Valenciano. Expliquen que és un patrimoni que havia quedat amagat i que s’han dedicat a recuperar-lo a partir dels manuscrits que han trobat a la Biblioteca de Catalunya i a l’arxiu de la SGAE.

residencies lluisos
Epidèmia Teatre, assajant ‘Mistela, Candela, Sarsuela’ a Lluïsos Teatre, abans de la preestrena aquest divendres

Ara sortirà a la llum gràcies a la residència a Lluïsos de Gràcia, tal com explica Aida Llop: “És una oportunitat d’or per poder tenir l’espai, per poder tenir fins i tot tota l’escenografia aquí”. “És la tranquil·litat i la continuïtat que et dona assajar sempre en un mateix lloc”, afegeix Mireia Lorente-Picó. La preestrena serà a Lluïsos Teatre aquest divendres i dissabte, i l’estrena al Maldà, el 7 d’abril.

Residències teatrals que inclouen assessorament

Les companyies joves de teatre sovint tenen processos de creació llargs, perquè els artistes han de combinar aquests projectes amb altres feines en el camí cap a la professionalització. És per això que les formacions residents a Lluïsos estan molt contentes amb l’oportunitat i l’espai, on fins i tot tenen serveis d’assessorament.

Un viatge sensorial sobre l’amor i la informació al segle XXI

Anemona Irracional estrenarà al teatre de l’entitat ‘Amor i informació’ el pròxim 30 d’abril, una proposta basada en ‘Love and information’, de Caryl Churchill. La companyia està molt contenta que un projecte que tot just va començar l’any passat es pugui veure als escenaris gràcies al programa de residències de Lluïsos. Això els farà visibles entre els programadors de teatre en aquest moment tan complicat, en què moltes propostes estan aturades a causa de la pandèmia.

residencies lluisos
Anemona Irracional, preparant el seu espectacle en una de les sales que Lluïsos de Gràcia cedeix a les companyies de teatre residents a l’entitat
Una frase poètica que resumeix l’espectacle és: l’angoixa d’estimar al segle XXI
Laura Solé, d’Anemona Irracional

Les iaies, protagonistes d’una obra en què seran presents amb videotrucades

Els membres de Mambo Project es van inspirar durant el confinament per a la seva darrera obra, quan van veure que l’única manera que tenien per comunicar-se amb les seves iaies era a través de videotrucades. Així va néixer aquesta proposta multidisciplinària i documental que anirà recorrent diferents espais del territori durant el seu procés de creació. En cadascun aniran afegint els testimonis de iaies, com per exemple faran ara a Lluïsos, on videotrucaran dues iaies gracienques.

residencies lluisos
Dos actors de Mambo Project durant el procés de creació de ‘Iaia’, a Lluïsos
Va sobre les nostres iaies. Quan ens vam trobar en confinament vam veure que només ens podiem comunicar amb elles a través de videotrucades
Jordi Font, de Mambo Project

En total, recolliran una quinzena de veus diferents, amb què construiran un relat de vida de les iaies que creuen que, de vegades, queden silenciades i oblidades. La idea és trencar la imatge de iaia que cuida i descobrir tot allò que han viscut i que no han explicat, abans no sigui massa tard. L’estrena serà a la tardor als teatres d’Osona. També estan treballant per trobar la millor manera d’integrar la mascareta a la peça, que vol ser totalment immersiva per a l’espectador. Segurament en faran servir de transparents.