La situació política ha irromput als premis des de l’inici de l’acte. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat el model educatiu català i ha afirmat que “no deixarem que ningú el qüestioni”, en resposta a l’anunci del ministeri sobre la possibilitat que es pugui escollir el castellà com a llengua vehicular a l’escola.

Colau també ha tingut paraules per als polítics i activistes “injustament empresonats” i ha criticat que “no han fet cap acte de violència i, per tant, no haurien de ser a la presó”. No n’ha estat l’única. També hi ha fet referència la presidenta de la Fundació Jaume Bofill, Isabel Vilaseca, que ha recordat que el líder de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, va impulsar nombrosos projectes educatius des de la fundació en l’etapa en què va ser-ne director. “Jordi, et coneixem com una persona de valor i diàleg. Avui segueixes injustament empresonat, us volem a casa”, ha afirmat.

Entre els guardonats d’aquest 2017 destaca la cineasta Carla Simón, directora de la multipremiada pel·lícula ‘Estiu 1993’, que ha reivindicat el valor universal del cinema i la possibilitat que un film es pugui “reproduir al mateix temps i arreu”.

L’equip d’Harquitectes, guardonat en la categoria d’arquitectura per la rehabilitació de la Lleialtat Santsenca, ha volgut compartir el premi amb “tota la gent que amb tenacitat, esforç i il·lusió” ha lluitat perquè l’edifici torni a tenir “la vida amb l’ànima que va tenir fa més de 100 anys”.

Un altre premi amb un fort arrelament veïnal ha estat el reconeixement per a l’Associació de Festes de la Plaça Nova, guardonats pel projecte expositiu “4 ¼. 425 anys de les Festes de Sant Roc a Barcelona” en la categoria de cultura popular i tradicional. El president de l’associació, Xavier Cordomí, ha reivindicat la “llibertat de pensament per crear i per fer cultura”, ha dedicat el premi “als veïns que ens han regalat els seus records”i ha recordat el conseller de Cultura destituït, Lluís Puig i Gordi.

Els responsables del Festival Mixtur, premiats en la categoria de música, també han volgut dedicar el guardó “a les persones que estan privades de llibertat per les seves idees, tant aquí com a la resta del món”.

Els guardons també han reconegut la filòsofa Marina Garcés, premiada per l’obra ‘Nova il·lustració radical’; l’actriu Imma Colomer per l’actuació a ‘Un tret al cap’, de Pau Miró; la companyia de dansa Mal Pelo; la revista de reportatges periodístics ‘5W’ o l’entitat Sindillar, el primer sindicat independent de dones de la llar.