La combinació d'elements antics i catalogats com a patrimoni com ara la façana o la botiga amb espais més moderns són un dels senyals d'identitat de la nova Lleialtat Santsenca. Xavier Ros Harquitectes “Aquí, a part de preservar i recuperar aquestes peces de valor reconegut, també tenia el seu encant intentar restaurar en certa mesura l'ànima de l'edifici. Llavors això no es va fer en un sentit estricte de recuperació perquè no hi havia res que tingués aquest valor però és va fer treballant amb elements nous i vells, traçant noves relacions que realment no recuperaven l'edifici original però ens portaven a un edifici nou l'original era imprescindible” Aquest equilibri entre elements antics i nous i la sostenibilitat ambiental de l'edifici han fet que el jurat dels Premis Ciutat de Barcelona atorguessin a Harquitectes el guardó d'arquitectura. Xavier Ros “Al darrera de tot això hi ha molt esforç, per tant sempre és d'agrair com a arquitectes perquè el jurat són arquitectes i l'altre és un reconeixement a un esforç que transcendeix de la nostra activitat i arriba des de les entitats que van iniciar tota aquesta voluntat de recuperar l'edifici” Precisament, aquestes entitats que van impulsar la recuperació de l'edifici a través de la Plataforma per la Recuperació de la Lleialtat són les que avui gestionen l'equipament de forma col·lectiva.

La nova Lleialtat Santsenca conserva molts elements del passat. A banda de la façana, la botiga o la sala polivalent, que estan catalogats com a patrimonials, en la rehabilitació de l’edifici Harquitectes va conservar altres elements antics com ara les escales que donaven accés a la discoteca Bahia, el cartell d’aquest local, algunes parets originals en obra vista o el mosaics que hi havia al terra d’alguns espais. Tot això ho han combinat amb elements moderns i materials que fan de la Lleialtat un edifici sostenible.

Precisament aquesta barreja d’estils tan acurada ha estat el que ha destacat el jurat dels Premis Ciutat de Barcelona a l’hora d’atorgar per unanimitat el guardó d’arquitectura a Harquitectes. “Al darrere d’això hi ha molt esforç i és d’agrair com a arquitectes, perquè el jurat són arquitectes”, afirma Xavier Ros, un dels encarregats de la rehabilitació de l’edifici.

En la recuperació i rehabilitació de la Lleialtat van tenir un paper fonamental les entitats veïnals, que es van aplegar en la plataforma per la recuperació de la Lleialtat. Volien que l’Ajuntament recuperés l’edifici per donar-hi usos veïnals i no només ho van aconseguir sinó que avui dia l’equipament té una gestió col·lectiva a través de la Coordinadora d’Entitats per la Lleialtat Santsenca. En formen part una vintena d’entitats, entre les quals La Troca, el Centre Social de Sants, el Col·lectiu d’Artistes de Sants i els castellers i els diables del barri.