Harquitectes rep el premi Ciutat de Barcelona d’arquitectura

L’estudi va encarregar-se de la rehabilitació de la Lleialtat Santsenca

El jurat dels Premis Ciutat de Barcelona ha destacat l'equilibri entre els elements nous i d'altres que ja existien a l'edifici, així com també el tractament de materials que han fet per aconseguir que la Lleialtat Santsenca respecti la sostenibilitat ambiental.

La nova Lleialtat Santsenca conserva molts elements del passat. A banda de la façana, la botiga o la sala polivalent, que estan catalogats com a patrimonials, en la rehabilitació de l'edifici Harquitectes va conservar altres elements antics com ara les escales que donaven accés a la discoteca Bahia, el cartell d'aquest local, algunes parets originals en obra vista o el mosaics que hi havia al terra d'alguns espais. Tot això ho han combinat amb elements moderns i materials que fan de la Lleialtat un edifici sostenible.

Precisament aquesta barreja d'estils tan acurada ha estat el que ha destacat el jurat dels Premis Ciutat de Barcelona a l'hora d'atorgar per unanimitat el guardó d'arquitectura a Harquitectes. "Al darrere d'això hi ha molt esforç i és d'agrair com a arquitectes, perquè el jurat són arquitectes", afirma Xavier Ros, un dels encarregats de la rehabilitació de l'edifici.

En la recuperació i rehabilitació de la Lleialtat van tenir un paper fonamental les entitats veïnals, que es van aplegar en la plataforma per la recuperació de la Lleialtat. Volien que l'Ajuntament recuperés l'edifici per donar-hi usos veïnals i no només ho van aconseguir sinó que avui dia l'equipament té una gestió col·lectiva a través de la Coordinadora d'Entitats per la Lleialtat Santsenca. En formen part una vintena d'entitats, entre les quals La Troca, el Centre Social de Sants, el Col·lectiu d'Artistes de Sants i els castellers i els diables del barri.