La Conselleria d’Igualtat i Feminismes i l’Acadèmia del Cinema Català han creat el primer Protocol guia per a la prevenció i abordatge de les violències masclistes i LGTBI-fòbiques en el sector audiovisual. Es tracta d’un text pioner a l’estat i acordat amb el sector que ofereix un model d’actuació i d’abordatge amb garanties de no repetició per assegurar la reparació integral de les persones afectades per violència física, psicològiica, sexual o digital.

El text preveu actuacions preventives i mesures específiques en tot el procés cinematogràfic, del càsting fins a la cursa de premis.

És un protocol que posa molt d’èmfasi en la prevenció perquè volem erradicar les violències masclistes”
Tània Verge, consellera Igualtat en funcions

La creació de la figura de coordinació d’intimitat

Aquest nou protocol reconeix la figura de coordinació d’intimitat i l’eleva a un departament propi dins l’estructura de la producció. Serà una figura referent en els assajos i rodatges de les escenes relacionades amb la sexualitat i la intimitat a partir d’una proposta de difusió, formació i acreditació actualment en curs encarregada a l’Acadèmia de Cinema Català.

La iniciativa té el suport tècnic de Lola Clavo, l’única coordinadora d’intimitat amb formació oficial a Catalunya. Aquest nou perfil professional es va prevueure al Pla nacional de prevenció de les violències masclistes de Catalunya de la Generalitat de Catalunya.

El protocol també contempla la formació de persones de referència dins els rodatges, preparades per detectar i acollir casos i derivar-los al Servei d’atenció a les víctimes d’abús en el sector audiovisual i de les arts escèniques.

Davant d’un cas d’abús no pot ser que s’aparti la víctima i això afecti la seva carrera professional”
Carla Vall, advocada especialitzada en violències masclistes

La temporalitat i itinerància, factors de risc del sector

En termes generals la indústria cinematogràfica es caracteritza per la temporalitat dels seus projectes i la itinerància de les persones professionals. Aquesta intermitència laboral i característiques específiques del sector són un factor de risc per amagar i silenciar situacions de violència masclista o LGTBI-fòbica, per raó de gènere i qualsevol tipus d’abús.

Dos anys del Servei d’Atenció a les Víctimes d’Abús en el Sector Audiovisual i de les Arts Escèniques

En aquest protocol hi té una funció clau el Servei d’Atenció a les Víctimes d’Abús en el Sector Audiovisual i de les Arts Escèniques – inaugurat l’any 2022- ja que les víctimes o testimonis de situacions d’assetjament i també la persona de referència podran dirigir-s’hi. El Servei podrà demanar a l’empresa l’activació del procediment requerit.

L’advocada especialista en violències masclistes ha assegurat que, des que es va posar en funcionament, han rebut peticions relacionades amb la falta d’identificació de violències masclistes així com conductes d’encobriment dins la professió o advertències entre professionals de “no acostar-se” a determinades persones perquè tenen conductes inadequades.

El protocol presentat aquest dijous respon als estàndards fixats pel Protocol Marc per una Intervenció amb Diligència Deguda en Situacions de Violència Masclista aprovat pel Govern el 2022 i impulsat per Igualtat i Feminismes.