Des d’aquest dimecres es posa en marxa un Departament pioner contra abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques de Catalunya. L’ha impulsat l’Acadèmia del Cinema Català, amb el suport, entre d’altres, de Dones Visuals, l’Ajuntament, la Diputació de Barcelona i arriba després de la detecció d’aproximadament 150 casos d’abusos comesos a les institucions públiques i privades del sector. Unes violències que s’han produït sobretot en l’àmbit formatiu, en centres com l’Aula del Teatre de Lleida, l’Institut del Teatre (cas que s’ha judicialitzat) o el Col·legi del Teatre, entre d’altres.

La por a denunciar de les víctimes

Menys d’un 10 % de les víctimes registrades han fet el pas de denunciar els abusos que han patit, una proporció inferior a la registrada al conjunt de la societat, xifrada en un 20 %. Segons Carla Vall, advocada especialitzada en abusos i coimpulsora del nou departament, aquesta por de parlar s’explicaria, en part, per la situació de dependència laboral de la víctima amb l’agressor però també amb la complicitat de la societat, que “havia decidit que era millor no escoltar perquè es tractava de casos puntuals”. Tot plegat, té com a conseqüència la prescripció de molts casos.

Els secrets s’han acabat. Esperem que sigui el moment en què la por comenci a canviar de bàndol
Carla Vall, advocada especialista en abusos

Atenció jurídica i psicològica especialitzada

El nou departament tindrà tres eixos de treball. D’una banda tindrà un servei —independent de l’Acadèmia del Cinema Català— d’atenció jurídica i psicològica. Maria Molins, actriu i coimpulsora del departament ha assenyalat la importància de la imparcialitat a l’hora d’assistir les víctimes, per garantir-ne la confidencialitat. Molins ha assegurat aquest dimecres que és vital generar espais d’escolta i assessorament de les víctimes, moltes de les quals “han hagut de deixar la professió o fins i tot han optat per marxar a viure fora després dels abusos patits”.

La prevenció centra el segon eix de treball, consistent en l’elaboració en el termini de sis mesos, d’un protocol de bones pràctiques professionals que haurà de servir per a tot el sector. Finalment, el tercer eix serà l’encarregat de fer una anàlisi de dades amb un observatori de les violències masclistes en el context laboral i formatiu de l’audiovisual i les arts escèniques.

Qui pot acudir al servei del departament

L’assistència s’oferirà a qualsevol persona resident a Catalunya que hagi treballat o treballi en l’àmbit audiovisual, o de les arts escèniques, en qualsevol dels seus departaments o oficis, i que hagi estat víctima d’assetjament o abús, incloent-t’hi assetjament sexual, abús de poder i humiliació per raó de gènere, orientació sexual, raça, religió o edat.

El departament també acceptarà denúncies anònimes tant de víctimes com de testimonis, i també casos en els quals els delictes hagin prescrit, ja que les víctimes d’abusos poden continuar requerint l’acompanyament en la reparació. En tot el procés es garanteix la confidencialitat. El nou organisme posa en marxa telèfon i whatsapp 648 526 848 d’atenció a les víctimes i el correu electrònic abusos@academiadelcinema.cat.

L’Ajuntament i la Diputació de Barcelona destinen 30.000 euros al nou Departament i també hi col·labora el síndic de greuges de Catalunya i la Sindicatura de Greuges de Barcelona.