Barcelona tornarà a viure un Sant Jordi 2022 com els d’abans de l’arribada de la pandèmia. De fet, fins i tot hi haurà més parades de llibres i roses que ompliran els carrers de la ciutat. Aquest any, però, hi haurà una novetat important: una superilla literària per a vianants al tram comprès entre la Gran Via, l’avinguda Diagonal, Pau Claris i Balmes. La intenció del consistori és que aquest espai ajudi a descongestionar altres punts de celebració de la diada, com la Rambla.
Segons ha explicat el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, l’emblemàtic passeig continuarà tenint parades, però es vol distribuir el públic a d’altres espais, com la superilla literària, per evitar “l’atapeïment bestial” que hi havia en aquest punt abans de la pandèmia.
La gran novetat: una superilla literària
La gran novetat d’aquest Sant Jordi és l’estrena d’una superilla literària al centre de la ciutat. Estarà situada al perímetre comprès entre la Gran Via i l’avinguda Diagonal, i els carrers de Pau Claris i Balmes. Dins d’aquest perímetre hi haurà dos espais diferenciats, l’eix del passeig de Gràcia, que estarà reservat per a llibreters i floristes professionals, i l’eix de la Rambla de Catalunya, on s’hi instal·laran les associacions i entitats. Els vehicles podran circular pels carrers perimetrals i també per Aragó i València, mentre que la resta estaran dedicats exclusivament als vianants.
Martí assegura que el consistori ha rebut molts missatges positius per aquesta iniciativa. “Sabem que aquest any tornarà a ser una gran explosió”, assegura Martí, i afegeix: “tindrem un Sant Jordi que marcarà segurament la plena normalitat després de dos anys llargs de pandèmia”.
Un Sant Jordi amb tres dies de parades al carrer
Com ja es va fer en anteriors edicions, la celebració de la diada de Sant Jordi al carrer començarà dos dies abans. Així, el 21 i el 22 d’abril, tant les floristeries com les llibreries podran muntar parades al carrer davant dels seus establiments. També ho podran fer els flequers, que aquest dia el·laboren el tradicional pa de Sant Jordi.
El Sant Jordi d’aquest any també recupera algunes de les activitats que s’havien fet abans de la pandèmia. Un exemple, és el tradicional esmorzar de Sant Jordi que es farà al Palau de la Virreina el 23 d’abril a les 9:30. També es reprenen els Diàlegs de Sant Jordi, del 19 al 21 d’abril, amb noms autors de primer nivell, com l’escriptor turc, Ohran Pamuk, Premi Nobel de Literatura. La celebració de la diada començarà amb una nova edició del festival Món Llibre, el proper 2 i 3 d’abril al CCCB, dedicat a la literatura infantil i juvenil.
L’escriptora Imma Monsó, pregonera de Sant Jordi 2022
Aquest Sant Jordi l’encarregada de fer el pregó serà la lleidatana Imma Monsó, considerada una de les escriptores de més vàlua de la seva generació literària. L’acte es farà el 22 d’abril a les 18 h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Monsó va publicar per primera vegada l’any 1996 el llibre de contes ‘Si és no és’. Des de llavors les seves obres han estat guardonades amb prestigiosos premis literaris, com el Premi Ramon Llull el 2012 amb la novel·la ‘La dona veloç’. L’any 2013 va ser reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura.
Es presenta la nova Biblioteca Gabriel García Márquez
La presentació de les activitats de Sant Jordi s’ha fet a la nova Biblioteca Gabriel García Márzquez, que donarà servei als barris de Sant Martí, La Verneda i La Pau. És la tercera biblioteca més gran de la xarxa barcelonina i estarà especialitzada en literatura llatinoamericana. L’espai, que s’inaugurarà a finals de maig, comptarà amb un fons aproximat de 40.000 documents, 140 punts de lectura i 30 punts d’accés a internet.