Si ha ha una festa major marcada al calendari estival a Barcelona és, sens dubte, la de Gràcia. Aquest dijous s’han presentat tots els detalls de la d’enguany, que té com a objectiu ser més tranquil·la i inclusiva. La Festa Major de Gràcia 2024 arrencarà el 14 d’agost, amb el pregó a càrrec dels gegantons Torradet i Gresca, que celebren els 25 anys, i s’allargaran fins al dia 21. Hi haurà un total de 23 carrers guarnits.
Aquest any, la campanya solidària recollirà fons per als refugiats palestins a través de la UNRWA, l’Agència de les Nacions Unides per a les persones refugiades a Palestina i al Pròxim Orient.
Nit “tranquil·la”, el 18 d’agost
Per primera vegada, aquest 2024 hi haurà una nit “tranquil·la” , el 18 d’agost. No hi haurà concerts ni música amplificada. Això, però, no vol dir que sigui una nit silenciosa. Segons ha explicat Lina López, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, “s’abaixarà el volum”.
Els matins es reservarà la franja de 9 a 11 h perquè els col·lectius més vulnerables i sensibles, com les persones amb autisme, puguin visitar els carrers guarnits. A més, es reservaran espais per a persones amb mobilitat reduïda en diversos actes previstos a la plaça de la Vila de Gràcia i a la plaça de Trilla. També s’incrementaran fins a 20 les visites guiades per a persones amb sordesa i ceguesa.
Una altra de les novetats principals és que s’endarrerirà l’entrega dels premis als millors guarniments, amb l’objectiu d’evitar la massificació en aquests punts durant la festa major. Els guardons es lliuraran el dilluns 19 d’agost. La regidora del districte de Gràcia, Laia Bonet, ha dit que l’objectiu és rebaixar la tensió en determinats carrers. De moment, serà una prova pilot i, si funciona, la fundació demanarà que es consolidi.
Restriccions de trànsit i reforç policial
Des del 15 d’agost, a les 21 h, i fins al 21, a les 5 h, es restringirà el trànsit en el perímetre format entre el passeig de Gràcia, Gran de Gràcia, plaça de Lesseps, travessera de Dalt i els carrers de l’Escorial, Bailèn i Còrcega. Es recomana arribar-hi en metro, que funcionarà de forma ininterrompuda des del divendres 16 d’agost, a les 5 h, fins al diumenge 18, a les 0 h. Es reforçarà també el dispositiu de la Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra per garantir la seguretat i evitar el consum de begudes alcohòliques al carrer.
Aquest any, de nou, s’establiran tres itineraris segurs per prevenir abusos i agressions masclistes o LGTBI-fòbiques. El primer anirà de la plaça de Lesseps, passant per Gran de Gràcia, fins a Diagonal; el segon, des de la plaça de Gal·la Placídia, passant per la travessera de Gràcia i la plaça d’en Joanic, fins al carrer de Bruniquer; i el tercer, des de la plaça de Lesseps, passant pel carrer del Torrent de l’Olla, fins al carrer de Còrcega.
Els actes destacats de la festa
Pel que fa a la cultura popular, destaca la participació se de la colla gegantera del carnaval de Solsona a la cercavila de gegants i els Castellers de Vilafranca, a la diada que es farà el diumenge dia 18. A més, les comissions dels carrers de Puigmartí i Progrés rebran una placa per commemorar els més de 100 anys de trajectòria.
El 20 d’agost es farà el canvi de nom dels anomenats carrers de les santes: Santa Àgata, Santa Magdalena i Santa Rosa, que es canviaran per Àgata Badia i Puig-rodon, Magdalena E. Blanc i Rosa Puig-rodon Pla.
Una escultura contra la soledat
En el marc de l’estratègia municipal contra la soledat no desitjada, el dies 20 i 21 d’agost s’instal·larà una escultura interactiva a la plaça de’n Joanic, per conscienciar sobre aquesta problemàtica. Serà un panell efímer en què els visitants podran fer un test amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania.