(ANC/Redacció) El Palau de la Música Catalana i l’Orquestra Simfònica del Vallès han donat la benvinguda aquest dilluns al 2024 amb el tradicional Concert d’Any Nou. En el marc de la programació de Nadal del Palau, la formació catalana ha ofert un concert amb valsos, marxes i polques de compositors clàssics com Strauss, Dvorák, Sullivan, Txaikovski i Bernstein. Enguany, l’Orquestra Simfònica del Vallès ha interpretat les composicions sota la direcció de la murciana Isabel Rubio, que ha debutat tant al capdavant de la formació catalana com al Palau. El concert d’aquest dilluns ha estat el segon dels cinc concerts d’Any Nou que des del 31 de desembre i fins al 6 de gener tenen lloc al Palau de la Música.

‘El bell Danubi blau, op. 314′ ,’Marxa egípcia’

El segon Concert d’Any Nou programat en el marc de Nadal al Palau ha inclòs grans temes clàssics com ‘El bell Danubi blau, op. 314’, ‘Marxa egípcia‘ o ‘Vals de l’emperador, op. 437’, de Strauss; l’obertura d’‘El Mikado’ de Sullivan; ‘La dansa eslava núm. 8, op. 46’, de Dvorák, o els valsos ‘La bella dorment’, de Txaikovski, i ‘Divertiment’, de Bernstein.

Isabel Rubio, sota la batuta

Tot sota la batuta de la directora d’orquestra Isabel Rubio, que va debutar al capdavant de la Simfònica del Vallès alhora que actuant al Palau de la Música en el primer Concert d’Any Nou, celebrat el 31 de desembre al migdia. Es tracta de la primera dona que dirigeix el tradicional concert de la formació catalana. “Va ser un xoc, molt bonic. Durant la prova acústica no parava de mirar la sala, era com una síndrome de Stendhal”, ha afirmat en declaracions a l’ACN. “M’imagino pocs debuts millors”.

Segons ha explicat pocs minuts abans del segon concert d’aquest dilluns, el seu objectiu és que en les cinc actuacions la formació aconsegueixi “donar vida” a les partitures, però, principalment, “centrar el focus en el fet que el concert és per gaudir-ne, transmetre alegria i bon peu per començar l’any nou”. “El que volem és transmetre al públic el millor, les emocions, i comunicar, que és la feina dels músics”.

Sobre el repertori, Rubio ha defensat que en aquest “hi ha una mica de tot” perquè el públic pugui connectar-hi. “[En el repertori] hi ha el que es toca cada any i el que no es toca mai també”, ha assenyalat.

Jordi Cos defensa la feina de Rubio

Al seu torn, el president de l’Orquestra Simfònica del Vallès, Jordi Cos, ha destacat la feina de la directora d’orquestra i ha assegurat que ha estat “una sort i una oportunitat” per a la formació catalana poder comptar amb ella. En aquest sentit, ha criticat les paraules del president de la Filharmònica de Viena, que va posar en dubte la capacitat de les dones per dirigir el Concert d’Any Nou i ha afirmat que la tria de Rubio es va fer perquè des de la Simfònica pensaven que “estava molt bé” donar inici a l’any amb una dona dirigint el concert. “Segons qui encara considera que les dones no estan preparades per dirigir valsos i nosaltres pensem que sí i hem tingut la sort i l’oportunitat de tenir la Isabel Rubio, que és una directora excel·lent amb un gran futur”.

Acostar la música clàssica a tots els públics

Amb tot, Cos ha afirmat que, per la Simfònica del Vallès, és un “privilegi” poder actuar per quart any consecutiu al Palau de la Música i ha reiterat que el seu objectiu és poder acostar la música clàssica a tots els públics, a més de transmetre “un missatge d’esperança per començar bé l’any”. “És la quarta oportunitat que tenim i volem que sigui una tradició cada any”, ha conclòs.