L’Acadèmia ha preseleccionat aquest dimecres nou pel·lícules en la categoria de millor film de parla no anglesa, i ‘Pa negre’ ha quedat fora de la competició. Els premis es lliuraran el pròxim 26 de febrer al teatre Kodak de Los Angeles. Les nou pel·lícules preseleccionades se sotmetran encara a una darrera selecció, de la qual sortiran les cinc llistes finalistes.

La llista de pel·lícules preseleccionades inclou la belga ‘Bullhead’, del director Michael R. Roskam; la canadenca ‘Monsieur  Lazhar’, de Philippe Falardeau; la danesa ‘Sup erclásico’, d’Ole Christian Madsen; l’alemanya ‘Pina’, de Wim Wenders; i la iraniana ‘A separation’, d’Asghar Farhadi. Completen la llista la israeliana ‘Footnote’, de Joseph Cedar; la marroquina ‘Omar killed me’, de Roschdy Zem; la polonesa ‘In darkness’, d’Agnieszka Holland, i la taiwanesa ‘Warriors of the Rainbow: Seediq Bale’, de Wei Et-sheng.

L’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya va anunciar a finals del mes de setembre passat que la cinta de Villaronga, filmada en català i que relata la postguerra espanyola des de la visió d’un nen, representaria Espanya en la carrera als Oscars de Hollywood davant de les altres preseleccionades, ‘La piel que habito’ ,de Pedro Almodóvar, i ‘La voz dormida’, de Benito  Zambrano.

La pel·lícula catalana -la primera rodada en aquesta llengua que optava a l’Oscar- ha comptat amb el suport de figures de la cultura i de l’esport, com ara el guanyador del Premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa o el futbolista del FC Barcelona Gerard Piqué.