La llibreria Finestres ha obert les portes a Barcelona al gran públic aquest dijous. Situada al carrer de la Diputació, a tocar de la rambla de Catalunya, neix amb tres objectius ben definits: convertir-se en un oasi de lectura per als barcelonins, apostar per les activitats relacionades amb la cultura i donar suport directe als creadors. No és la primera ni l’única llibreria que en plena pandèmia ha decidit obrir portes. Recentment ho ha fet la llibreria Byron, a Sant Antoni. Però el que no se li pot negar l’establiment és una ambició clara i una aposta decidida per la cultura.
Premis en temps de crisi
Aprofitant la inauguració, la llibreria Finestres ha anunciat el guanyador del primer Premi de Narrativa en castellà i català dotat amb 25.000 euros: Albert Pijuan, amb el seu llibre ‘Tsunami’. Pijuan s’ha endut el primer Finestres en llengua catalana, i l’escriptora argentina Camila Sosa Villada, amb ‘Las malas’, el de llengua castellana.
El factor coronavirus
Ara mateix, plantejar-se organitzar activitats en plena pandèmia no és el més recomanable. Tot i això, els responsables de la programació de la llibreria Finestres, la Marina Espasa, la Camila Enrich i en Kiko Amat, han anunciat algunes de les principals activitats culturals previstes. El tret de sortida serà al maig i començarà dissabte amb els Vermuts Versats, una aposta per fer de la paraula urbana tota una festa amb rap, performances i, fins i tot, una mica de comèdia. També hi haurà espai per als clubs de lectura i les trobades amb autors.
L’oferta literària de la llibreria
Els 550 metres quadrats actuals de la llibreria Finestres acullen fins a 42.000 llibres. Àurea Perelló, la seva responsable, ha explicat què es trobarà el barceloní quan entri a la llibreria. Els llibres estaran classificats per temàtiques i aquí es podrà trobar tant llibres en català com en castellà, però també hi haurà espai per a l’anglès, el francès i també l’eusquera o el gallec.
Els llibres es podran gaudir en qualsevol dels molts sofàs que es troben distribuïts per tota la llibreria. La idea és crear un espai de pau per als lectors i, a banda dels cartells de silenci que s’il·luminaran quan sigui necessari, no es podrà fer servir ni el mòbil, ni el portàtil. Una temptació fàcil d’evitar quan no hi ha cobertura.