L’exposició mostra 24 fotografies en blanc i negre i amb els rostres pixelats que representen els presos polítics que, segons l’artista Santiago Sierra, hi ha a Espanya. Entre els protagonistes hi ha l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. També s’hi poden veure diversos activistes del 15-M, del moviment anarquista, ecologista, sindicalistes o els titellaires de Madrid i els joves d’Altsasu. Amb aquesta instal·lació, l’artista reflexiona sobre les conseqüències de l’anomenada llei mordassa i “interpel·la el públic a no mirar cap a una altra banda”.

Segons el director del Centre de Cultura Contemporània, Vicenç Villatoro, el CCCB no pot ser neutral davant de “grans debats de fons”, amb temes com la llibertat d’expressió. En la mateixa línia ha parlat el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens: “en una ciutat que estima la llibertat no hi caben ni la censura ni les mordasses”.

La mostra arriba a a la sala -1 del CCCB després d’exhibir-se al Museu de Lleida. El projecte coincideix amb la programació del Dia Orwell, un espai de reflexió sobre les amenaces a la llibertat d’expressió, la veritat i l’ús de la mentida, el control de la informació i la censura. A més, es faran debats i activitats paral·lels que acompanyaran la mostra.

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, recorda que Barcelona vol ser un espai lliure de censura però que també ha censurat i patit pressions d’aquest tipus en el camp cultural. Ha posat com a exemple, l’exposició de ‘La Bèstia i el sobirà’ que el MACBA va cancel·lar per retirar una escultura que va considerar inapropiada. També ha recordat les pressions rebudes per exhibir una escultura de Francisco Franco decapitat al Born Centre Cultural. “Hem de reflexionar constantment sobre la llibertat d’expressió i la censura, perquè cap societat n’està exempta”, ha dit Asens.