És un dels últims assajos abans que l'Orquestra Simfònica de Barcelona estreni 'Catalunya 1714', una obra que narra els fets de la Guerra de Successió i que vol anar més enllà d'aquest fet històric. SALVADOR BROTONS, director i compositor de Catalunya 1714 "Acabar una obra amb una derrota, sempre pensant en el passat, no és real perquè Catalunya malgrat les dificultats sempre reneix. A més a més, jo no podia acabar aquí perquè el país ara està demanant la llibertat, i ho he passat per un final eufòric que és el que ara necessita la població." Ho ha fet amb uns tambors que simulen el conegut crit d'independència. De fet, el compositor es va inspirar en la manifestació de l'11 de setembre d'ara fa dos anys. "Vaig veure que el poble català estava tan encès, era tan emocionant que vaig pensar que havia de fer una obra perquè és un moment únic que els nostres avis no han viscut mai." Les cançons populars són presents a les vuit parts en què es divideix l'obra. Segons Brotons, temes com 'Bon cop de falç', l'himne de Catalunya o d'altres relacionats amb els Borbons, donen al concert un caire històric. JOSÉ VALENTÍN CENTENERO, violinista de l'OBC "Es un concierto muy interesante. A nivel social tendrá mucho predicamento, o sea tendrá un éxito enorme, desde luego." GASPAR MONTESINOS, trombonista de l'OBC "Hi ha una part prou important quant als metalls. És una participació molt intensa i molt extensa perquè estem participant pràcticament en tota l'obra." Precisament, els metalls narren l'entrada de les tropes borbòniques a Catalunya, mentre que els instruments de vent, fusta i els violins interpreten la resistència de l'exèrcit català.

Aquest dissabte  l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya ha estrenat l’obra ‘Catalunya 1714’, composta i dirigida per Salvador Brotons. El concert ha estat acompanyat de tres corals: la Coral Càrmina, el cor de cambra de Granollers i el cor Jove Amics de la Unió.

‘Catalunya 1714’ es divideix en vuit parts que narren els fets de la Guerra de Successió i acaba amb el sentiment nacionalista català dels nostres dies. L’autor ha interpretat fragments de cançons populars, com ‘Bon cop de falç’, o l’himne d”Els segadors’ per potenciar el caràcter històric de l’obra. Per plasmar la batalla entre les tropes borbòniques i les catalanes, també han pres protagonisme temes relacionats amb els Borbons.

El concert està acompanyat de dues obres també sobre temes bèl·lics. Per una part, ‘Coriolà’, de Beethoven, una obra que narra la proclamació de la victòria d’una mare i una esposa davant l’èpica militar; per l’altra, ‘l’Obertura 1812’, de Txaikovski, una història que descriu la derrota de les tropes napoleòniques.