Conegut com el fotògraf de Mauthausen, Francesc Boix va caure pres pels nazis i va ser internat al camp de concentració austríac. Durant l'estada, Boix va ser destinat al laboratori de fotografia i d'allà, va agafar una bona quantitat d'imatges que il·lustraven l'horror de Mauthausen. ROSA TORAN, comissària de l'exposició "Va aconseguir substreure, robar negatius del mateix laboratoir amb la perspectiva que allò seran unes proves crucials per mostrar la criminalitat del campobar les fotografies i les va publicar." L'exposició "Més enllà de Mauthausen" és la primera retrospectiva de Boix, que va sobreviure a l'internament del camp nazi austríac, i en va retratar l'alliberament. A més, es presenten imatges inèdites de la seva juventut. La mostra s'organitza amb motiu del 70è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial, una data que el Museu d'Història de Catalunya ha volgut recordar. JUSÈP BOYA, director del Museu d'Història de Catalunya "Com no parar-ne al museu d'història de catalunya sense una veu catalana. a partir d'aquest foix podíem evotar aquest moment tan tràgic de la història europea." "Més enllà de Mauthausen" es pot visitar al Museu d'Història fins al 18 d'octubre, juntament amb la mostra "Fugint de l'Holocaust", una segona exposició que completa el díptic sobre la Segona Guerra Mundial.
El Museu d’Història de Catalunya exposa més de 300 fotografies, moltes de les quals inèdites, del poblesequí Francesc Boix (1920-1951), que va documentar la barbàrie nazi al camp de Mauthausen. El seu material va servir per inculpar els principals jerarques nazis als judicis de Nuremberg. L’exposició “Més enllà de Mauthausen” és la primera retrospectiva dedicada al fotògraf, que vol donar a conèixer la seva figura, des dels inicis a Barcelona als treballs posteriors a l’alliberament fins a la seva mort a París, el 7 de juliol de 1951.
Les imatges més impressionants són les que pertanyen al seu internament al camp de concentració de Mauthausen, on Boix treballava al servei d’identificació del recinte. Les instantànies retraten la vida al camp, la visita d’oficials de les SS i també la mort dels presoners. El fotògraf les va poder amagar i fer-les públiques un cop acabada la guerra amb la col·laboració d’altres interns espanyols i d’una veïna del poble, Anna Pointner.
La comissària de l’exposició, Rosa Torán, explica que les fotografies surten ara a la llum perquè s’ha considerat adient fer-ho coincidir el 75 aniversari del final de la Segona Guerra Mundial. Es tracta de part dels 800 negatius de Boix que són propietat de l’Associació Amical de Mauthausen. “La mostra és una necessitat i una obligació moral i ètica per recordar aquelles tràgiques èpoques de la història europea i mundial”, diu Torán. “Més enllà de Mauthausen” es podrà visitar fins al 18 d’octubre.