La plaça de Pablo Neruda tindrà un gran mural que serà un homenatge al poeta xilè en el seu 120è aniversari. El districte de l’Eixample ha impulsat aquesta actuació d’art urbà en una paret mitgera d’aquesta plaça, ubicada al barri de la Sagrada Família, que es farà fins al 15 de setembre amb la col·laboració de Roc Blackblock, artista local, i Mono González, artista xilè.

Tal com explica l’Ajuntament de Barcelona en un comunicat, el concepte artístic gira al voltant del Winnipeg i l’exili, fent referència al vaixell que Pablo Neruda i el govern xilè van posar a disposició, el 1939, dels republicans exiliats de la Guerra Civil Espanyola. L’homenatge va de la mà de la reurbanització i el canvi de nom de la plaça de la Hispanidad dels últims anys.

mural pablo neruda sagrada familia

Una proposta d’art urbà reivindicada pels veïns

La renovació de la plaça va deixar al descobert una mitgera de grans dimensions de l’edifici d’habitatges al carrer de Lepant, 221, amb una superfície aproximada de 480 m2. A més, dins la proposta veïnal per resignificar la plaça, ja s’incloïa un lloc de memòria dedicat al poeta.

Per al districte, es tracta d’un bon exemple de plantejament d’intervenció d’art urbà, en què, apunta el consistori, existeix una coherència sòlida entre la proposta artística i la seva ubicació a l’espai públic. Així, s’estableix un lligam entre l’espai físic on s’ubica i la voluntat de les persones que habiten i utilitzen l’espai.

mural pablo neruda sagrada familia

Col·laboració artística per la memòria històrica

La idea de l’exili dels refugiats republicans va ser materialitzada en un primer projecte de l’artista Roc Blackbloc, conegut per la seva recuperació i divulgació de la memòria i que, a més, ja va realitzar murals narratius de l’exposició “Els viatgers del Winnipeg”, l’any 2019. Més endavant, el muralista xilè Mono González es va sumar al projecte per reforçar la idea del vincle Barcelona-Xile.

La imatge final és una composició que recorda a la fotografia antiga i que mostra una maleta, sostinguda per la nansa, on es representa el fragment d’un vaixell ple de camins i cases com a al·legoria del “vaixell dels pobles migrants”.