La productora d’art urbà, Rebobinart, impulsora de la plataforma de gestió de murs lliures Wallspot, ha decidit tancar el projecte a finals de setembre, després de 12 anys de promoure l’art urbà i oferir alternatives legals per a l’expressió artística en espais públics. Els responsables del projecte detallen que el tancament de Wallspot respon a una sèrie de factors estratègics i econòmics. Es va finançar durant anys amb subvencions de diverses entitats, però diuen els costos tecnològics que mantenir una plataforma d’aquestes dimensions “s’han tornat insostenibles”.
Els impulsors de la plataforma defensen que la iniciativa no només ha facilitat l’expressió artística, sinó que també ha promogut la creació d’una comunitat dinàmica. A través d’activacions i activitats organitzades per Rebobinart, els artistes han pogut connectar-se, col·laborar i compartir les seves visions, enfortint l’escena de l’art urbà a Barcelona.
Una iniciativa barcelonina estesa a 22 ciutats d’arreu del món
Wallspot va néixer l’octubre del 2012 amb el nom de Murs lliures, com a resposta a la normativa de civisme de Barcelona que prohibia pintar a la via pública. La iniciativa va començar com una prova pilot als murs del Parc de les Tres Xemeneies al districte de Sants-Montjuïc, i després de sis mesos d’èxit, es va expandir a altres districtes de la ciutat.
El 2017, el projecte va evolucionar a Wallspot per adaptar-se a les creixents demandes d’artistes d’altres ciutats i ampliant les seves funcionalitats per facilitar la connexió i mobilitat d’artistes en l’àmbit internacional.
Al llarg de la seva trajectòria, Wallspot ha gestionat més de 106 murs oberts en 22 ciutats, amb un total de 33.000 intervencions artístiques i 22.000 usuaris registrats. La plataforma es va convertir en un catalitzador essencial de l’art urbà a Barcelona, cosa que ha permès als artistes locals i visitants expressar-se legalment i desenvolupar les seves habilitats de manera constant i segura.