La mostra itinerant, que en l’edició anterior va assolir els 35.400 visitants, és considerada mundialment la més important en l’àmbit del fotoperiodisme per la qualitat de les fotografies, així com pel debat i la crítica que generen cada un dels treballs presentats.

Photographic Social Vision presenta per setena vegada consecutiva l’exposició al públic barceloní. La mostra és una cita amb els esdeveniments socials, polítics, culturals i esportius de l’últim any i un aparador per als millors fotoreporters del moment, ja que els ofereix l’oportunitat de presentar un treball moltes vegades censurat pels governs i els mitjans.

Sota el lema “Veure per creure”, Photographic Social Vision convida els visitants a reflexionar sobre la importància i el paper de la fotografia documental en l’actualitat, últim reducte de veracitat en l’oferta extensa de missatges i imatges expressament manipulats que consumim cada dia. Els continguts de la mostra “World Press Photo” són un termòmetre del context social mundial i necessaris per matisar la nostra consciència pública i memòria històrica.


Les imatges premiades

La fotografia guanyadora d’aquesta edició, de la sud-africana Jodi Bieber, immortalitza Bibi Aisha, una noia afganesa de 18 anys que va ser mutilada com a càstig per haver fugit de la casa del seu marit a la província d’Oruzgan, al centre de l’Afganistan.

Alguns dels premis també han recaigut en tres fotògrafs espanyols: Gustavo Cuevas, segon premi Esports per la fotografia de l’enganxada del torero Julio Aparicio; Fernando Moleres, segon premi Vida quotidiana per la sèrie Menors darrere les reixes a Sierra Leone, que retrata la situació dels menors presos; i Guillem Valle, tercer premi Retrats per la fotografia d’un home de la tribu dels Dinka al sud del Sudan, que s’ha independitzat fa poc.

Hi ha dos treballs relacionats amb Internet i les xarxes socials. Michael Wolf presenta Una sèrie de fets desafortunats, on fa servir la nova tecnologia Google Street View per rescatar de la xarxa accidents, incendis i baralles entre ciutadans que han estat enregistrats, sense saber-ho, per aquesta eina.

En la línia de les xarxes socials, Wolfran Hahn, a la categoria Retrats, mostra persones autoretratant-se per penjar la seva imatge al seu perfil de MySpace. Aquests dos projectes fan palesa la incidència tan destacada d’aquests nous suports en el desenvolupament i els nous usos de la fotografia com a mitjà d’expressió social.

Les 170 fotografies guanyadores del concurs ofereixen l’oportunitat al públic d’estar informat sobre l’estat del món. La mostra destaca per l’excel•lència estètica, el valor informatiu, la sensibilitat i la capacitat d’integrar nous gèneres en fotografia documental.
World Press Photo

La fundació holandesa World Press Photo fa més de 50 anys que dóna suport al fotoperiodisme internacional i és la responsable d’organitzar el concurs més prestigiós per a fotoperiodistes que es mostra cada any en més de 80 ciutats de 40 països i aconsegueix reunir més de dos milions de persones. Les imatges ens informen, ens emocionen i, sobretot, ens conviden a reflexionar sobre la nostra societat. Per això, “World Press Photo” és una exposició amb valors que genera opinió pública, a través de les mirades múltiples sobre situacions sorprenents i extraordinàries que es presenten any rere any.