(Agències) L’actriu barcelonina Itziar Castro i Rivadulla ha mort als 46 anys. “Amb profund pesar vull informar de la mort la nit passada de la talentosa Itziar Castro. Amb una carrera destacada a la indústria de l’entreteniment, Castro ha deixat una petjada inesborrable amb la seva notable actuació i carisma”, ha explicat el director de cinema Frankie de Leonardis, íntim amic de l’actriu, en un fil a X, antic Twitter.

També ha confirmat la seva mort la directora de la seva agència de representació, Gabriela Defty, a l’agència EFE. Es desconeix de moment la causa de la mort, però “tot indica una fallada cardíaca“, ha dit.

Itziar Castro: una carrera de 21 anys

La intèrpret va iniciar la seva carrera professional el 2002. El seu primer paper en el cinema va ser en la comèdia ‘Inconscients‘ de Joaquín Oristrell i també va tenir aparicions a ‘Rec 3: Génesis‘ de Paco Plaza, ‘Blancanieves‘ de Pablo Berger o ‘Las brujas de Zugarramurdi‘ d’Álex de la Iglesia. Però el seu primer paper important va ser a ‘Pieles‘, un film iconoclasta d’Eduardo Casanova sobre gent deforme amb problemes per encaixar en la societat pel qual va ser nominada al Goya a millor actriu revelació.

El 2018 es va incorporar al repartiment de la sèrie ‘Vis a vis’ que li va donar popularitat i aquell mateix any va fitxar com a professora d’interpretació d”Operación Triunfo’ en substitució de Javier Calvo i Javier Ambrossi, però va ser destituïda al cap de pocs mesos. També ha participat en llargmetratges com ‘Campeones’ i la seva seqüela, ‘Campeonex‘ o ‘Historias lamentables‘ de Javier Fesser, i en sèries com ‘Por H o por B’ i la musical ‘Érase una vez… pero ya no’ de Manolo Caro i va fer un cameo en la segona temporada de ‘Paquita Salas‘.

Reconeixements professionals

Per ‘Pieles‘ (2017) va ser nominada als Goya com a millor actriu revelació. Per la seva interpretació en aquesta peça, l’actriu barcelonina també s’havia emportat el premi de la Unió d’Actors com a millor actriu revelació, així com el guardó de millor actriu al Festival Rojo Sangre i al Festival de Calella pel seu paper a ‘Matar a Dios‘. Recentment, a principis d’octubre, Castro havia estrenat el curtmetratge ‘La cita‘, escrit, dirigit i protagonitzat per ella.

De Leonardis ha anunciat que hi haurà actes commemoratius en els propers dies per a tots aquells que vulguin retre homenatge a Itziar Castro.

Reaccions a la mort d’Itziar Castro

Les xarxes s’han omplert de mostres de condol i de record per la mort de l’actriu. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha tingut unes paraules per a ella: “A banda del teu indiscutible talent com a actriu, has estat una gran abanderada en la defensa dels drets LGTBI. Gràcies, Itziar”.