itziar castro
Foto: Ona Vilar

La mort de l’actriu barcelonina Itziar Castro ha causat una onada de missatges de condol i de reconeixement a la seva figura procedents del món de la política i de la cultura. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha lloat el seu “indiscutible talent com a actriu” i també que hagi estat “abanderada en la defensa dels drets LGTBI”.

També s’hi ha referit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha lamentat la pèrdua d'”una actriu compromesa, única i extraordinària”.

El líder del grup municipal del PP, Daniel Sirera, que ha traslladat el seu condol a família i amics, l’ha descrit com una “gran actriu i millor persona”.

També s’hi ha referit la regidora del grup municipal de TriasxBCN, Neus Munté. N’ha destacat la seva “lluita pels drets LGTBI i la defensa de la diversitat”.

Per la seva banda, la portaveu del Grup Municipal d’ERC, Elisenda Alamany, ha destacat “la trajectòria de més de 20 anys” de Castro de qui n’ha destacat “el talent, el coratge i el seu sentit de l’humor davant les crítiques més ferotges”.

Reaccions del món de la cultura

Una altra reacció ha estat la de l’actual secretari d’estat de Cultura i fins fa poc regidor de Barcelona en Comú, Jordi Martí i Grau. Per a ell Castro va ser “un torrent de compromís i carisma”.

Companys de professió, com Santiago Segura o Miguel Angel Muñoz també han reaccionat a la mort de Castro. Segura ha lamentat “el hate i el bullying” que, diu, rebia a les xarxes socials i n’ha destacat la seva “força i valentia”. Muñoz, per la seva banda, n’ha destacat la seva “generositat, valentia i talent”.

L’Acadèmia del Cinema Espanyol, per la seva banda, ha recordat la nominació als Goya que va rebre com a millor actriu revelació pel seu paper a ‘Pieles’ i també altres aparicions destacades, com la que va fer a la pel·lícula ‘Campeones’.

“Tot indica cap a una fallada cardíaca”

El director de cinema i íntim amic de l’actriu, Frankie de Leonardis, ha donat la tràgica notícia en un fil a X: “Amb profund pesar vull informar de la mort la nit passada de la talentosa Itziar Castro. Amb una carrera destacada a la indústria de l’entreteniment, Castro ha deixat una petjada inesborrable amb la seva notable actuació i carisma”.

També ha confirmat la seva mort la directora de la seva agència de representació, Gabriela Defty, a l’agència EFE. Es desconeix de moment la causa de la mort, però “tot indica una fallada cardíaca“, ha dit.