El Monestir de Pedralbes i l’Oficina d’Afers Religiosos han organitzat el cicle Dones i Religions: l’Espiritualitat com a Punt de Trobada, que se celebra durant el mes de juliol i és gratuït. Hi haurà quatre sessions dedicades a l’hinduisme, l’islam, el budisme i el catolicisme, a càrrec d’expertes de les diferents conviccions. Les tres primeres conferències són en línia, i l’última al monestir, que anirà acompanyada d’una visita guiada.
Visibilitzar la dona en les religions
“Moltes de les bases de les tradicions religioses i espirituals tenen un percentatge femení bastant important però, al final, com en qualsevol altre àmbit, les figures que prenen més rellevància són homes“, explica Anna Salvador Roxlo, Coordinadora Oficina d’Afers Religiosos. Per això, l’objectiu del cicle és visibilitzar dones que han sigut rellevants en les diverses religions, tant deïtats femenines com figures de les escriptures o estudioses referents.
Un monestir femení poderós
Tot i que actualment al Monestir de Pedralbes només hi viuen sis monges de clausura, aquest espai ha sigut durant segles un lloc important per a la ciutat amb un gran patrimoni artístic i té el claustre més gran d’Europa. Actualment està obert al públic i té diverses exposicions, així com també es pot visitar al capvespre gratuïtament durant l’estiu.
El monestir és un temple molt femení: va ser fundat per una dona, la reina Elisenda de Montcada l’any 1326 i sempre hi han viscut monges clarisses, que moltes d’elles venien de famílies influents de Catalunya. Una situació que feia que aquestes dones poguessin viure d’una forma més lliure: “Dins del monestir es podien organitzar més lliurement i, per tant, això els permetia, a les que tenien una certa cultura, que poguessin desenvolupar-se, potser a vegades més que si es casaven i feien un mal matrimoni”, explica Anna Castellano Tresserra, conservadora en cap del Monestir de Pedralbes.