El Museu Nacional d’Art de Catalunya ha presentat una exposició inèdita sobre Gala, la musa i dona del pintor Salvador Dalí. “Gala, Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol” és el nom que duu la mostra. És la primera vegada que es fa una exposició a escala internacional dedicada exclusivament a aquesta figura clau de l’avantguarda del segle XX. L’exhibició es podrà veure des del 6 de juliol i fins al 14 d’octubre del 2018. Es poden trobar quadres, vestits i fotografies, entre d’altres.

L’exposició té la intenció de reivindicar el personatge de Gala perquè la dona de Dalí va treballar braç a braç amb el seu marit. No només va ser la musa de les obres artístiques del prestigiós pintor, també va ser una dona creativa que escrivia, llegia, dissenyava la seva roba i estava al capdavant de la posada en escena de moltes obres en què ella apareixia.

Expo Gala Dalí al MNAC

Gala i Salvador Dalí compartien l’autoria de les obres

Gala i Dalí es van conèixer el 1929 i es van convertir en inseparables. Va ser a principis dels anys 30 quan molts dels treballs del pintor venien firmats amb els nom de tots dos: Gala – Salvador Dalí. Aquest fet demostra el binomi inseparable que formava la parella en l’àmbit professional. La mostra permet al visitant dues coses: veure la transformació de Gala a través de les performances que recull el pinzell de Dalí i també es pot observar l’evolució artística del pintor.

Expo Gala Dalí al MNAC

La majoria d’obres provenen de la Fundació Gala – Salvador Dalí

Bona part del material que s’exposa al MNAC prové de la Fundació Gala – Salvador Dalí. Ha cedit més de 40 obres. La fundació també ha col·laborat amb un estudi profund sobre la figura d’aquesta dona: “Gala: la cronologia, de Bea Crespo i Clara Silvestre”. El públic pot veure un total de 315 pintures, dibuixos, fotografies, i fins i tot fulles manuscrites del seu projecte autobiogràfic. A més, per primera vegada es pot observar un conjunt de postals, llibres i cartes. En aquesta exposició també hi han cedit obres fins a 18 museus i col·leccions europeus i americans. Entre d’altres, el Centre d’Art Georges Pompidou (París), el Museu Dalí de Sant Petersburg (Florida) i la Pinacoteca Moderna (Munic).

Expo Gala Dalí al MNAC

Els vestits de Gala, a la mostra

Gala adorava la moda i sobretot els dissenys l’alta costura. De fet, va ser una clienta habitual de la marca Dior. El vestuari està exposat al Castell de Púbol, la residència que va regalar Dalí a la seva dona. La particularitat del regal és que ell només hi podia anar quan Gala li donés permís. L’any 1982 va morir i Dalí va escollir un vestit vermell de Dior per al seu funeral. Ara el MNAC exposa vestits i objectes del seu tocador personal.

D’exposicions dedicades a Dalí se n’han fet divereses al llarg de la història. La darrera que va acollir la ciutat va ser “Dalí, breaking news”, en la qual es podia conèixer la relació del pintor amb els mitjans de comunicació.