Després d’anys programat al maig, el Ciutat Flamenco celebra edició entre el 24 i el 31 d’octubre. Chano Domínguez, recent Premi Nacional de Músiques Actuals, és un dels plats forts del festival. Després de molts anys sense fer-ho pujarà a l’escenari (BARTS, 27 d’octubre) amb Carles Benavent, l’il·lustre introductor del baix elèctric en el món del flamenc.

Però al costat de noms consagrats, com els esmentats Domínguez i Benavent, o Chicuelo i Duquende (que actuen junts amb La Fabi al Petit Palau el dia 30), el certamen ha fet una decidida aposta pel talent local més jove. Aires nous per al gènere, com els que han entrat al Centre Cívic Besòs aquest dilluns, 26 d’octubre.

“Hem programat un festival molt localista, per estalviar viatges i possibles cancel·lacions. I està ple de propostes innovadores, talent jove però de molta qualitat. El fet que hi hagi tantes dones no és buscat… és simplement que les propostes fetes per dones que ens han arribat estan molt bé”, comenta el director artístic del festival, David Leiva.

Marc Suárez i Las Noray

Al Centre Cívic Besòs ha tingut lloc un doble concert  representatiu d’aquesta intenció d’oferir propostes noves, amb Marc Suárez i Las Noray. Marc Suárez és un cantautor que barreja flamenco, pop i rumba. “M’han influït tant Camarón o El Barrio com Javier Ruibal o Alejandro Sanz”, explica Suárez. Aquest estiu va presentar el seu debut discogràfic, ‘Retales de una historia’.

Després de Suárez, han pujat a l’escenari Las Noray, grup integrat per sis noies, estudiants del Taller de Músics (impulsor del festival) i l’ESMUC. Són Thais Hernández (cant), Lorena Oliva (ball), Miranda Fernández (piano), Marina Martínez (flauta), Sandra Ruibal (baix) i Abril Saurí (bateria i percussió). “Venim d’estudis musicals diversos. Jo, per exemple, he estudiat flamenc, però d’altre han cursat jazz i moderna o fins i tot clàssica”, comenta Thais Hernández. Un aiguabarreig presidit pel cant i el ball flamenc d’Hernández i Oliva.