“Barcelona, bombardejada 1936-1939. Volem la pau, no l’oblit”, és el lema de la commemoració que la ciutat farà al llarg d’aquest 2018 del bombardeig de l’any 1938 per part de l’aviació italiana en plena Guerra Civil. El del març de 1938 va ser el bombardeig més dur contra Barcelona, tres dies en què les bombes van deixar un rastre de destrucció amb centenars de morts i uns 2.000 ferits.

‘L’arbre de la memòria’

Aquest mapatge de vídeo, llum i so es podrà veure a la façana de l’Ajuntament els vespres del 16, 17 i 18 de març. Una projecció plena de simbolisme, amb un arbre ple de branques que van pujant, fent mirar tothom cap a munt, per veure com es projecta la llum al cel, amb un raig visible des de tots els punts de la ciutat. De la projecció, d’uns 10 minuts de durada, se’n farà un passi cada 15 minuts. Divendres 16 entre les 20.15 i les 22 h, i el cap de setmana entre les 19.30 i les 21 h.

Més activitats

A partir del juliol es podrà veure l’exposició “Una infància sota les bombes” a El Born Centre de Cultura i Memòria, i el MUHBA programarà activitats didàctiques al llarg de l’any que recordaran el bombardeig. Al setembre hi ha prevista la publicació del llibre ‘Barcelona, topografia de la destrucció’, elaborat per la Fundació Pi i Sunyer, que posarà al descobert dades inèdites sobre els bombardejos.

Coincidint amb aquest aniversari, l’Ajuntament preveu instal·lar senyalització en diversos espais que van rebre l’impacte de les bombes, com és el cas de la plaça de Sant Felip Neri. Un memorial que se sumarà al que es va col·locar a l’Escola del Mar, el mes de gener. També es posaran plaques allà on van néixer Ramon Parera Comorera i Manuel Muñoz Díez, figures clau en la defensa de la ciutat i la construcció de refugis antiaeris.