Barcelona recorda l’Escola del Mar, bombardejada ara fa 80 anys

Al lloc on s’alçava el centre, a tocar de la platja dels Pescadors, s’ha col·locat un faristol explicatiu

Més de 200 alumnes han recordat aquest dimecres l'Escola del Mar. El centre, inaugurat el 1922, va ser bombardejat per part de l'aviació italiana el 7 de gener del 1938, en plena Guerra Civil. 80 anys després, un faristol explica el fets i el llegat pedagògic de l'escola, que segueix la seva trajectòria al Guinardó.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i alguns dels estudiants de l'època de l'Escola del Mar han descobert una placa just al punt on es trobava l'antic edifici. En l'acte han participat fins a set escoles barcelonines i també l'Escola del Mar actual, que ara està situada al Guinardó. Colau ha destacat el paper del centre en la renovació pedagògica.

El 7 de gener del 1938 un bombardeig de l'aviació italiana va esborrar del mapa l'edifici original de l'Escola del Mar. El centre va ser fundat el 1922 i estava pensat per a nens i nenes que necessitaven banys de mar. Fundada pel pedagog Pere Vergés, els alumnes s'encarregaven de serveis com la biblioteca, el servei meteorològic o l'edició de la revista 'Garbí'. El centre escolar, de caràcter republicà, va ser capaç de fer perviure l'esperit de l'antiga escola amb una docència orientada a formar ciutadans crítics i responsables.