Aquest diumenge s’ha retirat l’estàtua d’Antonio López de la plaça que duu el mateix nom, però encara queden moltes referències a l’esclavista a la ciutat. El Palau Moja va ser residència del mateix Antonio López i una placa encara recorda com va crear una empresa d’explotació de tabac a Filipines, a on ara hi ha un hotel.

López tenia una estreta relació amb el també marxant d’esclaus Joan Güell. De fet, els seus fills es van arribar a casar.  En un altre espai de la ciutat, a la cruïlla de la Gran Via amb la Rambla de Catalunya, Güell hi té un monument. Es va aixecar el 1888, coincidint amb l’Exposició Universal. El van destruir el 1936 i l’arquitecte Joaquim Vilaseca i l’escultor Frederic Marès el van reconstruir uns anys més tard.

Reflexionar sobre el que representen aquests personatges

El director Observatori Europeu de Memòria, Jordi Guixé, apunta que després de la retirada és important “que hi hagi l’oportunitat que la ciutadania, artistes, arquitectes… expressin el contrari del que aquesta estàtua dignificava”. La professora de belles arts de la UB Nuria Ricart també afegeix que “tota la ciutat és reinterpretable críticament i és molt positiu que ho fem”. Des de l’Observatori també denuncien que cal dedicar més espais públics a les dones.