El Centre Internacional de Fotografia Barcelona (1978-1983), constitueix una experiència truncada en el procés d’institucionalització de la cultura fotogràfica durant la transició espanyola. L’exposició del MACBA permet examinar aquesta època sota un altre prisma i constatar la convivència de pràctiques i tradicions fotogràfiques del moment.

El director del CIFB, Albert Guspi (1943-1985), havia estat fotògraf de reportatge abans d’obrir la primera galeria comercial de fotografia d’Espanya, la galeria Spectrum, inaugurada el 1973 a Barcelona, que de seguida va esdevenir un lloc de trobada per a la nova generació de fotògrafs creatius que sorgia en aquell moment. Guspi va crear el 1975 el Grup Taller d’Art Fotogràfic, on fotògrafs com Lucho Poirot, Manel Esclusa o Pere Formiguera impartien cursos teòrics i pràctics.

L’exposició s’articula entorn del projecte documental sobre la Barcelona quotidiana i la vida als barris, que va constituir l’aportació essencial i singular del CIFB. Els treballs exposats van ser realitzats per professors, alguns alumnes i per fotògrafs pròxims al CIFB que van participar activament en projectes promoguts des del centre o en les projeccions públiques. El conjunt constitueix una representació col·lectiva de la ciutat traumatitzada que tot just ha sortit de la dictadura, abans de la gran renovació urbana dels 80, i de les formes emergents de resistència i reconquesta de l’espai públic.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a