La bailaora barcelonina Lorena Oliva ha presentat el seu espectacle ‘Nuclear’ al Centre Artesà Tradicionàrius en el marc del Ciutat Flamenco. El certamen, organitzat pel Taller de Músics, que se celebra entre el 17 i el 24 d’octubre, reuneix en un mateix cartell tradició i innovació, experiència i joventut.

Entre els noms consagrats hi ha, sobretot, Antonio Canales i la tradició vindria representada per Diego Agujetas amb Pepe del Morao, mentre que un exponent de les noves fornades seria, precisament, Lorena Oliva. El director del certamen, David Leiva, explica que “per als artistes emergents hem obert una convocatòria a Catalunya i una fora. I la proposta de Lorena Oliva ens va semblar molt especial”.

‘Nuclear’, homenatge a l’àvia

Els records de l’àvia d’Oliva són el fil conductor de ‘Nuclear’. Records en forma de sons que desperten emocions, traduïdes en ball per la barcelonina. La banda sonora incorpora sons electrònics (Carlos Cuenca) al cant de Anna Colom i Raúl Levia.

Un espectacle íntim, amb elements teatrals, que Lorena Oliva presentarà també en altres ciutats catalanes. La bailaora es va formar amb noms com Eva Yerbabuena, Manuela Carrasco, Antonio Canales o Manuel Álvarez i ha ballat en diverses companyies.

David Leiva, transcriptor

A més de director del certamen, David Leiva és transcriptor del llegat musical de Paco de Lucía des que es va posar d’acord amb els seus hereus. Això fa possible un espectacle com ‘Suite de Lucía’, probablement el més ambiciós del certamen.

Divendres, dia 22, Joan Albert Amargós dirigirà a L’Auditori una big band formada per músics de l’ESMUC i el Taller de Músics que interpretarà música del geni d’Algesires. Hi participen col·laboradors seus com el baixista Carles Benavent o l’harmonicista Antonio Serrano.

“A més, fa set anys que Paco de Lucía ja no hi és, i ens sembla important recordar-lo, com ja vam fer amb Enrique Morente quan feia set anys de la seva mort”, rebla Leiva.