El Teatre Goya du a escena ‘Adictos’, una producció de Pentación Espectáculos, amb Lola Herrera, Ana Labordeta i Lola Baldrich, dirigides per Magüi Mira. Signen el text d’aquesta distòpia en clau de thriller Daniel Dicenta i Juanma Gómez.

El muntatge posa sobre la taula el tema de l’ús abusiu i constant de dispositius i plataformes i les implicacions que té. Lola Herrera encarna la doctora Díaz Anderson, una eminència en el camp de la intel·ligència artificial que treballa per a Global, una corporació estatal. Ha desenvolupat la darrera versió d’un assistent virtual, el Nova 7, que s’ha d’instal·lar a totes les llars per garantir-ne la seguretat en temps convulsos.

El control dels “prescindibles”

Però en la presentació del Nova 7 adverteix que la finalitat per a la qual ha estat dissenyat no és la que ella esperava. No pot explicar res més, perquè al centre de convencions hi ha un atemptat. Lola Baldrich interpreta la doctora Soler, la psiquiatra que ha de guarir-la de l’amnèsia que pateix des de l’atemptat.

Ana Labordeta és, al seu torn, una periodista que havia estat corresponsal de guerra i que ara treballa al Departament de Comunicació de Global. “Ha estat en situacions molt difícils, però descobreix que també està sent enganyada. Pensa que és la que té més informació, però és la que menys en sap”, explica Labordeta.

I és que Nova 7 té, en realitat, una missió perversa: elaborar un cens digital amb els “prescindibles” de la societat. L’obra adquireix així el to de distòpia que un crític ha definit com a “conspiranoica”, i que remet inevitablement a ‘1984’, de George Orwell. Roman en cartell fins al 4 de juny.