‘Històries de la Model’, de Jordi de Miguel, i la dibuixant Susanna Martín és un dels primers títols de ‘Memòria en vinyetes’, una col·lecció que edita l’Ajuntament de Barcelona amb ànim d’explicar fets significatius de la història de la ciutat, sobretot del segle XX, a través del còmic.
Amb l’assessorament de l’historiador César Lorenzo, el periodista Jordi de Miguel s’endinsa en la història de la Model des que es va inaugurar l’any 1904, a través de les vivències de quatre personatges: l’advocat August Gil Matamala, els expresos Anna Sallés i Josep Ferrándiz i un exmembre de la Coordinadora de Presos en Lucha (COPEL), en Jordi.
“La Model es construeix a principis del segle XX amb intenció de fer un gir a la política penitenciària i assegurar condicions de reinserció i atenció al pres, però s’inaugura amb deficiències pressupostàries i estructurals i es va veure desbordada pels fets”, explica De Miguel.
Repressió política i social
Els quatre relats humans comprenen 80 anys d’història perquè el besavi i el pare de l’advocat August Gil Matamala van estar en diferents moments a la Model, el primer acusat d’haver participat en l’atemptat contra Cambó i el segon per republicà i després membre del maquis. L’August va anar molts cops a la Model, però en qualitat de treballador represaliat pel franquisme.
Anna Sallés, muller de Manuel Vazquez Montalbán, i els germans Maribel i Josep Ferrándiz van ser presos polítics però no, per contra, el protagonista del darrer relat, el Jordi, un pres comú. “Ens interessava parlar de repressió política i la simbologia de la Model en aquest sentit, però també de la repressió social i de la COPEL, un moviment assembleari i col·lectiu entre presos comuns”, afirma el guionista.