Les estacions triades són Diagonal, Fontana, el Coll i la Teixonera, la Llacuna, la Barceloneta, Jaume I, Liceu, Paral·lel, Espanya i Bellvitge. Cadascuna amb una història al darrere que Montilla relaciona amb escriptors com Miguel de Cervantes, Manuel Vázquez Montalbán o Dan Brown.
Del llibre ‘Barcelona metro literària’ s’ha extret part de la informació i s’ha traslladat a uns plafons informatius instal·lats en cadascuna de les 10 estacions en qüestió.
Darrere d’aquest projecte hi ha Amazon Kindle i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) amb la intenció que el llibre sigui un punt de partida per fomentar la lectura i la curiositat pels escriptors dels quals es parla a ‘Barcelona metro literària’. El llibre es pot obtenir de forma gratuïta a través de l’aplicació de Kindle per a telèfons i tauletes, i als dispositius de llibres electrònics Kindle i Tablets fire.
Recorrem quatre parades literàries
La primera parada ha estat a la Diagonal (L3, L5). Es tracta de la ciutat burgesa i la dels premis Nobel. En sortir de l’estació el viatger es troba enmig del passeig de Gràcia on hi ha situats alguns dels edificis més emblemàtics, com La Pedrera i la Casa Milà. Aquesta última va deixar sorpresos per la seva bellesa a autors com Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa i a Dan Brown, que citen en les seves novel·les aquest monument arquitectònic. El passeig de Gràcia també va esdevenir un punt de trobada d’autors com Montserrat Roig.
L’estació de Liceu (L3) es caracteritza perquè es troba situada al bell mig de la Rambla. Es tracta d’una de les principals artèries de la ciutat que divideix el barri del Raval i el Gòtic, i per on han transitat autors de gran renom. Per exemple André Pieyre de Mandiargues, Hans Christian Andersen, també Federico Garcia Lorca i Claude Simon. Hi ha d’altres escriptors que han quedat meravellats per les històries de la Rambla i que l’han citat com Carlos Ruiz Zafón, Care Santos, Josep Maria de Sagarra i Narcís Oller.
Una altra de les aturades que hem fet ha estat al Paral·lel (L2, L3). L’autor del llibre, Raúl Montilla, l’ha batejat com la Barcelona canalla. Un nom que no s’ha triat en va perquè durant el segle XX hi va existir el bar La Tranquilidad que reunia anarquistes, pistolers, assassins a sou i gent de malviure. Precisament aquest establiment va ser immortalitzat per Pio Baroja i André Malraux. Aquesta avinguda i els seus voltants són escenaris de les novel·les negre de Manuel Vázquez Montalbán i Alicia Giménez Bartlett.
El punt i final el posem a l’estació d’Espanya (L1-L3) que condueix al viatger fins a la muntanya de Montjuïc. Aquest és un espai que barreja història i literatura, i que manté el rastre de les grans exposicions universals, i també de la guerra civil i la postguerra. Aquest pulmó verd de Barcelona està retratat en les obres de Gil de Biedma, Eduardo Mendoza, Josep Pla i Terenci Moix.