La col·lecció de contes “Els sis a Barcelona” s’atura a Gràcia amb ‘Els fantasmes de Gràcia’. És una de les aventures infantils amb la qual els infants de la ciutat aniran descobrint els districtes de la ciutat. Escrita per Isabel de Villalonga i il·lustrada per Antonio Isla, la col·lecció suma 12 publicacions.

‘Els fantasmes de Gràcia’ és un conte que forma part de la col·lecció “Els sis a Barcelona”, unes publicacions que descobreixen els racons de la ciutat als més petits. Són una àvia, sis nets i un gos que viuen diferents aventures a la recerca d’un tresor. L’autora dels contes és Isabel de Villalonga i els protagonistes dels llibres estan inspirats en la seva família. Dos dels seus nets, Pablo i Maria Andrade, expliquen com s’assemblen als personatges: “A mi m’agraden els ordinadors i jugar a videojocs i, per això, em diuen hacker, jo és que no sé per què em diuen entremaliada, perquè no ho sóc molt, però sí que faig bromes”.

En aquestes aventures per la ciutat arriben a Gràcia a través d’una pista que localitzen al districte de Sarrià – Sant Gervasi, i a partir d’aquí comença l’aventura pels cinc barris de Gràcia. Algunes localitzacions són el passeig de Sant Joan, els Lluïsos de Gràcia o el pont de Vallcarca. L’autora, Isabel de Vilallonga, diu que és una manera de descobrir i fer un recorregut amb ells, ja que “els que viuen aquí s’identificaran amb els llocs que ja coneixen i els qui no potser tindran curiositat d’explorar tots els barris de Gràcia”.

A més de la història de la recerca del tresor, també s’inclouen en cada llibre valors a treballar com, en el cas del de Gràcia, la igualtat de gènere, el reciclatge o el comerç just. També, hi ha explicacions de diferents racons, perquè els pares puguin interactuar amb els nens i fer de guies, i explicar des del passatge d’Isabel, on persegueixen els fantasmes; el Calvari del Parc Güell, on troben una pista; o la Creueta del Coll, que és el final de la història gracienca i és on llegeixen l’últim enigma que els condueix a un nou districte, Horta-Guinardó.