L’any 2018 se celebra el centenari de Maria Aurèlia Capmany. El Departament de Cultura de la Generalitat, a través de la Institució de les Lletres Catalanes, coordina amb l’Associació d’Amics i Amigues de Maria Aurèlia Capmany, una quarantena d’actes dedicats a la memòria de l’escriptora. Un dels centrals ha tingut lloc a l’Institut del Teatre.

Novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural i feminista, el centenari de Maria Aurèlia Capmany ve carregat d’actes i homenatges durant tot aquest any. Va néixer el 3 d’agost del 1918 i va cultivar la narrativa, el teatre, l’assaig i altres gèneres. L’Institut del Teatre ha posat èmfasi en el vessant de dona de teatre de Capmany, amb un acte al qual han assistit la seva directora, Magda Puyo; la comissària de l’Any M. A. Capmany, Marta Nadal; el diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Josep Puigcorbé, i el president de l’Associació d’Amics i Amigues de Maria Aurèlia Capmany, Josep Anton Codina. El curador de l’obra completa de Capmany, Guillem-Jordi Graells, ha pronunciat la conferència “Maria Aurèlia Capmany, autora i dona de teatre”.

M. A. Capmany, dona de teatre

Alumnes del centre han posat en escena un fragment de l’espectacle de cabaret ‘Varietats II o la cultura de la Coca-cola’ i Anna Güell i Òscar Intente n’han escenificat un altre pertanyent a ‘Parlàvem d’un somni’, estrenat a principis de temporada al Teatre Nacional. No és una obra de Capmany, sinó de la recreació que va fer Jordi Coca de la transcripció d’una conversa entre Capmany i Pasqual Maragall (l’escriptora havia estat regidora de Cultura quan Maragall era alcalde). Ha tancat l’acte un recital de textos de Capmany a càrrec de l’actriu Carme Sansa acompanyada per Albert Mallofré, que es repetirà aquest mes d’abril als Cinemes Girona.