Josep Ramoneda

ha estat al capdavant del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona des que es va fundar, l’any 1994. Durant aquests 17 anys, Ramoneda ha convertit el CCCB en un centre de referència pel que fa a la creació i difusió de l’art contemporani i del pensament, així com un espai expositiu obert a les propostes més innovadores i arriscades en l’àmbit de la música, el cinema o els mitjans electrònics.

La marxa de Ramoneda respondria al canvi polític que els darrers mesos han viscut les institucions catalanes, concretament, la Diputació de Barcelona, que aporta el 80% del pressupost del CCCB i al president de la qual correspon nomenar el director d’aquest centre cultural, sense necessitat de convocar cap concurs. El canvi de color polític de la Diputació, que ha passat de ser un feu socialista a estar controlada per Convergència i Unió i el Partit Popular, seria el principal motiu per a la no renovació de Ramoneda al capdavant de l’equipament cultural, segons fonts properes al periodista.

De moment es desconeix qui serà el successor de Ramoneda al CCCB, tot i que durant els darrers mesos han sonat diversos noms. De fet, el nomenament del nou director del Centre de Cultura Contemporània dependrà del model que finalment s’instauri en les institucions culturals i museístiques de Barcelona, que ja ha començat a notar els efectes del canvi polític en l’Ajuntament i la Generalitat.

Està per veure, doncs, quin és el rumb que es donarà a les institucions culturals de la ciutat. El director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Bartolomeu Marí, dirigeix un equip que està elaborant una proposta per articular els centres i la producció d’art contemporani. La tasca no serà fàcil, ja que cal encaixar en un mateix projecte la nova Filmoteca de Catalunya i d’altres centres en una proposta cultural coherent, sobre la qual Ajuntament i Generalitat semblen no tenir la mateixa opinió.

A la incògnita sobre qui dirigirà en el futur el Centre de Cultura Contemporània s’hi sumen els dubtes sobre el futur director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) que funciona sense director des del mes d’agost. En aquest cas sí que s’ha convocat un concurs del qual en sortirà el nou director.