Llicenciat en història, Daniel Cortijo va començar a fer de guia de turistes i amics que visitaven la ciutat. Sempre els ensenyava racons més curiosos que les típiques rutes modernistes o els grans monuments, destacats per totes les guies impreses. I es va adonar que els petits detalls dels edificis, els mites i les llegendes de la història més popular desperten la curiositat de tothom, no només dels turistes. El gener de 2006 es va decidir a posar en marxa ‘Altres Barcelones’. L’any passat va ser reconegut com el millor blog en la categoria de cultura dels Premis Blocs Catalunya. Enguany, Cortijo ha publicat el llibre ‘Històries de la història de Barcelona’, on recull algunes dels temes explicats al blog i n’afegeix d’inèdits.

Històries de la història

La darrera història publicada, fins ara, a ‘Altres Barcelones’ és la crònica del primer gran esclat de violència als carrers de la ciutat durant el segle XIX. Va ser diumenge, 25 de juliol de 1835, durant la primera guerra carlina. Una cursa de toros a la plaça del Torín, a la Barceloneta, va acabar d’exaltar els ànims. Els revolucionaris van pujar per la Rambla arrossegant el toro i començant a cremar esglésies i convents.

A ‘Altres Barcelones’ també hem pogut recordar episodis més recents de violència i repressió a la ciutat, com el tiroteig al carrer que va matar Salvador Seguí, “el noi del sucre”, o 50 anys després la darrera execució del règim franquista en la persona de Salvador Puig Antich.

Salvant patrimoni

Una de les històries amb què Dani Cortijo ha aconseguit aixecar més polseguera és la del milicià Miquel Pedrola. L’any passat, l’historiador -alertat pel company de BTV Rafel Luján– va descobrir, sobre la façana d’un edifici en restauració, la pintada de l’any 1937 amb què els veïns de la Barceloneta van donar el nom de Miquel Pedrola a l’actual carrer de Sant Miquel. La ràpida mobilització impulsada per Cortijo, la Fundació Andreu Nin i diverses entitats del barri va aconseguir salvar la inscripció.

Seguir el blog ‘Altres Barcelones’ via Facebook, Twitter o RSS és assegurar-se que reps de tant en tant una història interessant i curiosa sobre el passat d’aquesta ciutat o algun dels seus racons. Una altra opció és navegar pel mapa del blog per trobar informació d’interès sobre un barri o un edifici determinat. D’una forma o altra, un blog imprescindible per a qualsevol amant de la història o de Barcelona.

Cada dia, dins el programa ‘Connexió Barcelona’, et mostrem un blog, producte o servei web d’interès per a la gent de Barcelona. Per llegir una altra d’aquestes ressenyes, fes clic aquí.