Aquest divendres arrenca el Bac Festival amb una exposició de la galeria H2O en què participen diversos artistes d’estils i tècniques diferents, entre ells, Biel Capllonch, Landry, Juan Cruz Durán, Dizy Diaz o José Tió, entre d’altres. Els convidats a aquesta edició ens oferiran el seu punt de vista sobre l’art de guerrilla, una forma de rebel·lia, l’actitud dels qui no es conformen amb el que està establert i es qüestionen amb altres possibilitats.

L’art de guerrilla va més enllà de la forma artística i la transcendeix, ja que conté un missatge social que vol despertar la consciència crítica de l’espectador davant les contradiccions i els conflictes creats pel sistema econòmic i social. De fet, és vist per alguns com una forma de resistència pacífica que actua lliure de les influències del mercat i dels corrents culturals fixats per “l’establishment”.

Un dels àmbits més criticats per aquesta tendència artística és el de la publicitat. Com a resposta al màrqueting tradicional, l’art de guerrilla utilitza, per exemple, l’art de carrer per fer arribar a tots els consumidors i ciutadans les seves crítiques al sistema econòmic i el bombardeig publicitari a què estem exposats. Un dels màxims exponents en aquest camp és Banksy, creador de grafits de sàtira política, cultural i moral.

En fotografia, l’art de guerrilla també ha trobat una via de desenvolupament. Amb l’aparició de les càmeres digitals, es pot donar sortida a la creativitat sense gairebé cap cost. A més, el fet de poder originar imatges fàcilment i la immediatesa amb què es poden difondre a través de les xarxes socials, ha permès que els ciutadans passin de ser subjectes passius a ser elements actius. Això afavoreix la crítica i permet difondre imatges com a forma de denúncia. Un exemple en aquest àmbit són col·lectius com els Yo Mango o The Yes Men, a qui alguns consideren “sabotejadors culturals”. No dubten a atacar les grans corporacions i impulsar protestes socials amb l’objectiu de lluitar contra la precarietat i les injustícies socials i econòmiques.

En definitiva, l’art de guerrilla ha establert un nou mode de funcionament, un llenguatge que permet que l’art deixi de ser un misteri, per entrar en la quotidianitat. És aquesta contracultura la que es podrà veure durant els propers dies en algunes galeries de la ciutat. A més de la galeria H2O, també hi participen la Galeria Hartmann, la Galeria Valid Foto, la Galeria Corretger 5 o Urban Gallery, entre d’altres. A més, a l’Off-Bac es podran trobar propostes com ara l’’Scream Art’, una exposició-happening que organitzen la revista ‘Lamono’ i Antidot Board Shop i que se celebrarà a Iguapop.