"Sa festa de sa simbomba" fa vint anys que improvisa glosses als Foguerons de Gràcia. Són sis mestres d'una escola de folklore mallorquí que no s'han perdut cap edició d'aquesta festa importada de Mallorca. El que va començar com una petita celebració, amb un fogueró i algunes simbombes, s'ha anat ampliant i ara també hi participen les entitats gracienques. TONI TORRENTS, president de l'Associació Cultural Albopàs "És absolutament total la compenetració que hi ha entre nosaltres que venim de Mallorca i la gent d'aquí, de Gràcia." PEP TONI RUBIÓ, músic tradicional "Aquí jo crec que hi ha un factor sumat, que són els mallorquins que s'enyoren, que això dóna molta força i energia a la festa." Al voltant de la desena de focs de Gràcia, hi havia ahir mallorquins com el Salvador, que fa tres Sant Antonis que viu a Barcelona. SALVADOR MIRALLES "És com un petit souvenir de la festa que es fa a Mallorca, que per nosaltres, que no tenim ocasió d'anar-hi el dia de la gran festa, és una gran sort." Per aquest grup d'amics, els foguerons són una ocasió per passar-s'ho bé. Per d'altres, també tenen una vessant pedagògica. ELISA FILLOL "Magrada que les meves filles, sobretot, també coneguin les tradicions mallorquines. Que ho vegin, em fa il·lusió." Després de sopar, en aquesta plaça hi havia d'haver actuacions musicals. Però l'amenaça de pluja ha obliga a traslladar els balls i cants mallorquins al Centre Artesà Tradicionàrius. Tot plegat, és la part més vistosa d'una festa que havia començat hores abans a la plaça de la Vila. Des d'allí, una quinzena de colles, tant de Barcelona com de Mallorca, van encarregar-se de conduir el foc fins a la plaça de la Virreina.

Els Foguerons de Gràcia, una festa que Toni Torrents va importar de Mallorca ja fa 20 anys, s’han celebrat malgrat l’amenaça de pluja. Tot i això, el mal temps ha obligat a traslladar els concerts de la plaça de la Virreina a l’interior del Centre Artesà Tradicionarius.

La gresca va començar a la tarda a la plaça de la vila i una cercavila va dur el foc dels dracs a la plaça de la Virreina, on es va encendre el primer fogueró. Aquesta encesa va ser el tret de sortida per començar a coure la carn a les brases de la resta de places i asseure’s a sopar.