Vergonya sentia el músic Marc Ruiz quan veia a les notícies els morts ofegats al Meditarrani. Fugitius de guerra a qui, considera, Europa ha girat l'esquena. I la vergonya el va moure a actuar. MARC RUIZ, músic: "Feia temps que pensava en fer alguna cosa. Donar calers... Però no, calia alguna cosa més. Fer soroll, una protesta. I vaig dir: bé, jo sóc músic, conec a molts músics, molts bons músics i vaig dir: podria muntar alguna cosa." I va muntar aquest concert, el de la vergonya, en què va convidar alguns dels millors músics de música negra del nostre país. Els va convidar a alçar amb ell la seva veu indignada. El més contundent, Quico Pi de la Serra. Respira: "Aquesta vergonya, aquesta ignomínia, d'aquests fills de puta que mai seran jutjats perquè manen ells." Però més enllà del to revindicatiu, el concert va ser un regal per als assistents que van poder comprovar la virtuositat de fins a 30 músics. Alguns de trajectòria tant contrastada com Horacio Fumero. (respira) O l'originalitat del blues rural dels Suitcase Brothers. (respira) I la perícia amb les baquetes mateix Marc Ruiz que va col·laborar amb Txell Sust. (respira) Tota la recaptació de les entrades del concert s'entregarà a l'ONG catalana Proactiva Open Arms, que treballa en tasques de rescat a les costes de Grècia i que ha ajudat a arribar a terra sans i estalvis centenars de persones.

Marc Ruiz és músic de jazz i habitualment toca la bateria. Forma part del grup de Lluís Coloma, del liderat per Dani Pérez i de la seva pròpia formació, Paquito Grove Band, en què canta i toca el teclat. Amb la impotència davant les notícies dels naufragis a les costes de Grècia i les persones mortes ofegades va decidir fer valer els seus contactes i muntar el Concert de la vergonya. “Tots els músics amb qui vaig contactar em van dir de seguida que sí”, assegura Ruiz.

Tota la recaptació de les entrades del concert s’entregarà a l’ONG catalana Proactiva Open Arms, que treballa en tasques de rescat a les costes de Grècia i que ha ajudat a arribar a terra sanes i estàlvies centenars de persones.

L’espectacle ha repassat tots els gèneres de la música negra interpretats per artistes de casa nostra. Hi han actuat Quico Pi de la Serra, Horacio Fumero, Txell Sust, Cece Giannoti, Lluís Coloma… La llista és llarga, una trentena de músics han trepitjat l’escenari de Luz de Gas.