L’ONG Proactiva Open Arms, que treballa amb els refugiats que arriben pel mar a Grècia, ha presentat un projecte conjunt amb la Fundació Agbar. L’objectiu és comprar una llanxa de salvament perquè l’entitat pugui continuar treballant per ajudar els qui vénen a Europa per via marítima, ara també des de les costes del nord d’Àfrica.

Segons ha remarcat el director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, les polítiques de la Unió Europa amb Turquia han fet que el flux migratori busqui altres vies d’entrada a territori comunitari i molts han apostat per sortir des de costes del nord d’Àfrica com les de Líbia. L’objectiu de l’entitat és treballar també des d’allà, però tenint en compte que es tracta de salvaments a mar obert, per fer-ho necessiten un tipus d’embarcacions diferents de les que han utilitzat a Grècia.

La llanxa de salvament que els cal servirà d’embarcació de suport al veler de què ja disposen. Té un preu de 29.000 euros, 20.000 dels quals els finançarà la Fundació Agbar, mentre que els 9.000 restants s’espera que provinguin de donatius dels treballadors. D’aquesta manera, a més, busquen conscienciar la ciutadania de la situació i implicar-hi cada vegada més gent.

Camps, que ha estat reconegut com a Català de l’Any 2015, s’ha mostrat molt crític amb el paper que estan tenint les institucions europees en la gestió de la crisi dels refugiats. Especialment, amb el fet que s’hagin tancat totes les fronteres terrestres mentre s’obliga a sol·licitar asil des de territori continental. “La Unió Europea -ha dit- ha escollit el mar com a passarel·la perquè els refugiats puguin demanar refugi. No hi ha una altra manera, perquè les fronteres per terra estan completament tancades i blindades. Així doncs, el mar és l’única opció que els queda i el Mediterrani s’ha convertit en la frontera més mortífera del món.”