Sota el lema “Els relats que mouen el món” el festival Kosmopolis descriu la manera com la literatura del segle XXI es va actualitzant per tenir cabuda en el món actual. Per tal d’adaptar-se a tots els públics, ara per ara, podem trobar relats literaris en tots els àmbits i per a tots els gustos. Un bon exemple són els 130 ponents que participen en aquesta desena edició, entre els quals hi ha escriptors, artistes, cineastes, filòsofs o cantants. Tots ells nodreixen les més de 50 activitats del programa.

Precisament, l'”amplificació literària” és un concepte que el Kosmopolis defensa des dels seus inicis. El seu director, Juan Insua, considera que aquesta edició serà una de les millors, sobretot per la quantitat de convidats que hi participaran”.

La revolució feminista i la literatura

El feminisme és un dels eixos sobre els quals gira el Kosmopolis 2019. La revolució feminista té representació en diverses activitats, xerrades i diàlegs on hi participaran escriptores com la Natza Ferré, Paula Bonet i Laura Huerga. El taller Fes-te grafitera, dirigit per The Hate Lovers, ha convidat les dones a participar en l’art de carrer.

Literatura i noves tecnologies

Una altra de les inquietuds que el festival ha posat sota la lupa, és el debat entorn a la intel·ligència artificial. Segons els organitzadors, “l’evolució d’aquest nou concepte presenta un dilema ètic”. En general,  la literatura s’ha hagut d’adaptar a les noves tecnologies. Ara per ara, s’ha traslladat al cinema, a les cançons, als videojocs i en definitiva, a qualsevol format o representació artística. És el camí per tal que arribi a un públic més extens.

Coincidint amb el final de l’exposició temporal de Stanley Kubrick, el Kosmopolis d’enguany inclourà diverses conferències i taules rodones per tal de debatre com la literatura s’ha ajustat al món de l’audiovisual. Les novel·les i la seva adaptació a la gran pantalla, és una de les idees sobre les quals reflexionaran cineastes com Juan Antonio Bayona, Jordi Costa o Vicente Molina Foix.