Ja fa dos anys que l’Aleix Pérez es va començar a interessar pels barris i la geografia catalana. Aquest estiu va decidir anar un pas més enllà en les seves investigacions i crear una bandera per a cadascun del 73 barris que té Barcelona. “Em vaig adonar que barris petits com Can Peguera o la Clota no tenen una bandera o símbol“, comenta l’Aleix. La intenció d’aquest jove estudiant de disseny audiovisual és poder donar amb les banderes un codi d’identitat a cada barri.

Escuts, colors i formes inspiren els dissenys

Hi ha llocs com Sant Andreu o la Vila de Gràcia que tenen escuts fets per entitats o veïns. “En aquest casos —comenta l’Aleix—, els recupero en la bandera i punt”. En d’altres, com el de la Barceloneta, ha decidit, tot i tenir també un escut, modernitzar-lo i simplificar-lo. “Dins l’escut hi havia molts gràfics que, a més, tenien mala qualitat”, explica.

En algunes ocasions l’Aleix ha innovat, repensant colors, formes i elements. Un exemple és la bandera del barri de la Prosperitat, que l’ha dissenyada a partir dels colors del Club de Futbol Muntanyesa. “Una de les darreres banderes que he fet és la de la Trinitat Vella i m’he inspirat en la història de la quinta forca, una expressió que fa servir tothom per dir que està molt lluny”. En el cas del barri de la Salut ha fet la bandera a partir d’un trencadís que recorda les formes del Parc Güell.

Un fil a Twitter amb els dissenys de les banderes

L’Aleix Pérez publica els dissenys que fa al seu Instagram personal. Però un dia amb un dels seus amics va pensar de publicar un fil a Twitter amb el projecte de les banderes que té en marxa. “Si a algú l’interessa, ho pot veure, vaig afegint les banderes a mesura que les faig en un fil en què explico el perquè del disseny i on és el barri”, comenta.

Abans d’iniciar aquest projecte, l’Aleix ja ha trepitjat tots els barris de la ciutat. “M’ha servit molt, vaig a caminar amb amics. Cada cop hi ha més gent que investiguem els barris“, explica. “Hi ha barris allunyats del centre, sense turisme, que són com pobles i maquíssims”, afegeix. L’Aleix viu al Poblenou, però gràcies a les rutes a descobert el barri de la Font d’en Fargues, on acostuma a acabar les seves passejades.