A banda de les seccions oficials, L’Alternativa 2011 també acull programacions paralel·les. Una, aquest any, estarà dedicada al cinema documental argentí i turc. El festival també ha programat una retrospectiva del director francès Alain Cavalier, que assistirà al festival.

Aquest any, igual que es va fer en l’edició anterior, L’Alternativa ha programat Petits Experiments, una sessió de curtmetratges per al públic infantil que aquest 2012 es projectarà dos dissabtes del festival (els dies 12 i 19).

El festival no només dóna cabuda a maneres diverses de fer cinema, sinó que dedica un espai destacat a mostrar les propostes més arriscades i innovadores del panorama actual. Des d’avui i fins al dia 19 es podran veure al Pantalla Hall, al hall del CCCB, que oferirà programació gratuïta i ininterrompuda per als espectadors més oberts.

Pel que fa a la part formativa i professional del festival, també hi ha previstes algunes activitats. La secció Escoles de Cinema del món oferirà projeccions i tallers gratuïts per als joves creadors, estudiants de cinema i professionals del mitjà, en col·laboració amb diversos centres educatius. I en la xarxa dirigida a professionals, es dedicarà un espai per a la reflexió sobre el present i el futur del documental independent.

Per últim, L’Alternativa oferirà suport als creadors nacionals amb la projecció d’una selecció de llargmetratges i també de curts de diversos autors que, malgrat la seva qualitat, no han trobat espais de projecció comercial. Els mateixos directors seran els encarregats de presentar els seus projectes durant el festival.