(ACN/Redacció) Aquest dissabte, 5 de febrer, se celebra l’In Museu, una jornada que s’organitza un cop l’any per donar a conèixer les zones més privades dels museus de la ciutat. S’hi han adherit una quinzena de centres, on els treballadors ofereixen sessions extraordinàries en què s’exposa allò que normalment queda ocult per al públic.

Una oportunitat per endinsar-se en les zones restringides i conèixer la feina que fan els restauradors i arxivers per conservar el patrimoni històric. Aquesta cinquena edició de l’In Museu té programades 129 sessions gratuïtes i ha ofert la xifra rècord de 2.230 places per als visitants, gairebé el doble que en la darrera convocatòria.

Només un 5 % de la mostra del Museu de Ciències Naturals és visitable

El Laboratori de Natura del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, situat al Castell dels Tres Dragons, és un dels 15 museus municipals que ha permès descobrir espais que habitualment estan tancats al públic. Més de 150 persones han pogut veure “els budells” dels departaments de petrologia, vertebrats i artròpodes i aprendre com es preparen, s’estudien, es documenten i es guarden els més de tres milions de peces que alberga. Només una petita mostra, que representa un 5 % del total, s’exposa al museu del Fòrum.

La idea era mostrar els budells del museu i què és el que fem en el dia a dia. Fer veure les preparacions que fem amb els animals que arriben
Javier Quesada, conservador de Vertebrats del Laboratori de Natura del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Yael Díaz-Acha, conservadora de la col·lecció de petrologia del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ha explicat que dels tres milions de peces que alberga el Castell dels Tres Dragons, “gairebé tots els milions són artròpodes”. Amb tot, també hi ha cordats, invertebrats no artròpodes i una gran col·lecció de paleontologia —que té més de 200.000 exemplars—, petrologia i mineralogia. La majoria provenen de donacions de particulars.