Exposició del dissenyador Gaultier al CaixaForum

(ACN) El dissenyador de moda francès Jean Paul Gaultier protagonitza una exposició al CaixaForum en què proposa un viatge eclèctic que entrellaça cinema i moda. El títol de la mostra és ben explícit: “Cinema i moda. Per Jean Paul Gaultier” i s’hi pot veure una mostra de grans creadors i artistes des de l’òptica personal de l'”enfant terrible”. La mostra, que es pot veure fins al 23 d’octubre, posa l’accent en aspectes clau com l‘empoderament femení i el seu reflex en la moda i en la filmografia del segle XX.

Vestits d’estrelles fets per dissenyadors cèlebres

Entre les peces que s’hi poden veure hi ha els treballs de dissenyadors tan populars com Coco Chanel, Balenciaga, Manuel Pertegaz, Pierre Cardin, Sybilla i vestuaris utilitzats per icones del cinema com ara Sharon Stone, Grace Jones, Grace Kelly, Catherine Deneuve o Madonna; els vestits de Superman, la màscara del Zorro o Rocky, a més de projeccions audiovisuals, cartells originals i fotografies.

Exposició del dissenyador Gaultier al CaixaForum
L’icònic vestit que duia Sharon Stone a ‘Instint bàsic’

En total, la mostra exhibeix més de 100 peces d’indumentària que es mostren en prop de 70 “looks”, fragments de més de 90 pel·lícules i 125 representacions gràfiques entre originals i reproduccions, procedents en la seva major part de la prestigiosa col·lecció de la Cinémathèque française, que coorganitza l’exposició, i complementades amb obres de més de 20 prestadors nacionals i internacionals. L’exhibició està dedicada a la memòria de la cineasta Tonie Marshall.

Figures de guerrers i guerreres, andrògins i transvestits al cinema

La mostra consta de cinc àmbits diferents i revisa la presència del món de la moda en el cinema, les col·laboracions de grans modistes en el vestuari de pel·lícules i la creació d’arquetips masculins i femenins. Els àmbits de l’exposició són ‘Falbalas’, que examina els arquetips masculins i femenins a la gran pantalla; ‘Transgressions’, sobre els inicis de l’androgínia a Hollywood; ‘Pop i metall’, que posa en relleu la moda revolucionària dels anys 60, coincidint amb l’era espacial i l’underground, i ‘Desfilades’, com a celebració última de la moda i la seva representació en el cinema.

Exposició del dissenyador Gaultier al CaixaForum

Hi ha dues pel·lícules que ocupen un lloc d’honor de la mostra. La primera és ‘Falbalas’, melodrama de Jacques Becker (1945) ambientat en l’enrenou d’una casa de costura durant la postguerra. Es tracta d’un film iniciàtic per a Gaultier que va veure quan tenia 13 anys i que el va motivar a dedicar-se a l’ofici.

La segona és ‘¿Quién eres tú, Polly Maggoo?’ (1966), del fotògraf americà resident a França William Klein, que en el film analitza la seva època amb una mirada aguda, despullant els xous d’impacte, incipients en aquell moment.

Homenatge al cinema espanyol i a Almodóvar

La mostra arriba a Barcelona després del seu pas per Madrid i de l’estrena a París. L’exposició al CaixaForum també fa un homenatge al cinema i la moda espanyols amb mencions a figures de referència per a Gaultier com Pedro Almodóvar, Rossy de Palma, Sara Montiel, Antonio Banderas, Balenciaga, Paco Rabanne o el Quixot.