“L’home que sabia mirar el món” és el títol de la monogràfica amb la qual la Galeria Jordi Barnadas ret homenatge a Manuel Castro, traspassat el 21 de juliol del 2020.

Nascut a Córdova el 1944 i resident a Barcelona des del 1952, Manuel Castro era enginyer industrial i gravador, però als 70 va decidir dedicar-se exclusivament a la seva passió: la pintura.

L’observador amb barret

El títol de la mostra té tota la intenció. Castro solia introduir en els quadres un personatge amb barret i gavardina, una mena dalter ego” que apareix com un observador. “Es feia fotografies disfressat i després les emprava com un element més del quadre”, explica Muriel Castro, filla de l’artista.

El seu llenguatge va ser figuratiu, lluny de l’expressionisme abstracte imperant. “Va estar sempre al marge de modes o corrents dominants. Era un gran coneixedor de la història de l’art i sovint feia picades d’ull a artistes que li agradaven”, comenta Jordi Barnadas. A l’exposició n’hi ha un parell d’evidents: a Jean Auguste Dominique Ingres i al fotògraf Robert Doisneau.

Pintura, collages i fotogravats

En els darrers anys va conrear tècniques com el collage i el fotogravat, de les quals es poden observar també exemples a la mostra. La galeria Barnadas va exposar gravats de Castro el 1993 i la seva obra ha estat present de forma ininterrompuda en els gairebé 30 anys d’història de la sala. L’exposició, que aplega una vintena de peces, roman visitable fins al 10 d’abril.