La soprano Montserrat Caballé, morta als 85 anys la matinada de dissabte, ha estat acomiadada aquest dilluns a les 12 del migdia en una cerimònia al Tanatori les Corts. A les portes de l’edifici, s’hi han acostat desenes de persones. La cerimònia s’ha allargat mitja hora i s’ha iniciat amb una versió de la soprano de l”Ave Maria’, de Shubert. El funeral ha comptat amb la presència de familiars, amics i tothom qui ha volgut acomiadar la cantant. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; el president de la Generalitat, Quim Torra; l’alcaldessa, Ada Colau, i el president del Parlament, Roger Torrent són només alguns dels polítics que hi han anat. La gran majoria no ha volgut fer declaracions a la premsa, excepte el líder del Partit Popular, Pablo Casado. També ha destacat la presència de la reina Sofia, que ha estat rebuda amb aplaudiment a l’entrada del tanatori. Els primers que han arribat -dues hores abans- per dir l’últim adeu han estat els familiars. El germà de la soprano i representant, Carles Caballé, també la neboda i assistent, Montserrat Caballé, i el seu vidu, Bernabé Martí, i els fills de la parella. En el comiat també s’han vist cares públiques com la dels tenors Jaume Aragall i Josep Carreras, el músic Jordi Savall i el cantant italià Al Bano. Alguns dels assistents al funeral duien roses de color blanc i vermell. Tots han coincidit a dir que ha estat una cerimònia molt bonica perquè s’hi han escoltat peces de la soprano. Els admiradors han dit de Caballé que “és la soprano més important del segle XX”, “és la número 1”, i “és la gran mestra”, entre d’altres paraules que li han dedicat.
Altres personalitats que hi han anat ha estat la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; el ministre de Cultura, José Guirao, i la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs. Del Gran Teatre del Liceu, amb qui la soprano va tenir un intens lligam durant tota la seva carrera, hi han assistit el president del Patronat, Salvador Alemany; el director general del teatre, Valentí Oviedo; la directora artística, Christina Scheppelmann, i el director musical, Josep Pons.
Al Tanatori les Corts s’hi ha deixat un llibre de condolences per deixar algunes paraules dedicades a la difunta.
Montserrat Caballé ha mort als 85 anys després de convertir-se en una de les sopranos més universals del segle XX. El 1956 va actuar a l’Òpera de Basilea i després a la de Bremen, abans de debutar al Liceu i saltar a la fama internacional en actuar al Carnegie Hall de Nova York. En 40 anys de carrera també va recórrer altres grans temples de la lírica internacional i va cantar amb figures amb Freddie Mercury, Vangelis, Barbra Streisand i Frank Sinatra.
Capella ardent
Aquest diumenge es va obrir al tanatori de les Corts la capella ardent per vetllar el cos de la soprano. S’hi van acostar familiars i amics de la cantant. També van donar l’últim adeu a Montserrat Caballé diverses personalitats del món polític i cultural, com el ministre de Cultura, José Guirao; el president del patronat del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany; el líder de Ciutadans, Albert Rivera, o l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol.
El tanatori va rebre al llarg de la tarda la visita d’altres dirigents de la cultura, com l’exdirector artístic del Gran Teatre del Liceu, Joan Matabosch, i cantants de la lírica com el tenor Jaume Aragall. Tots dos van coincidir a assenyalar que qualsevol homenatge que s’organitzi en recordança de Montserrat Caballé serà “insuficient” per tot el llegat que ha deixat.
Enterrament al cementiri de Sant Andreu
La soprano serà enterrada al cementiri de Sant Andreu, juntament amb els seus pares. Així ho ha assegurat la neboda de Caballé, que ha aprofitat per agrair les mostres d’afecte dels ciutadans després de la mort de la soprano.
Alguns ciutadans es van acomiadar aquest dissabte de Montserrat Caballé. El Liceu va instal·lar un llibre de condol perquè qui ho desitgés hi deixés un missatge de record a la difunta.
L’Estat proposa un doble homenatge a Caballé
El ministre de Cultura, José Guirao, ha proposat fer un doble homenatge pòstum a Montserrat Caballé. Un es faria al Gran Teatre del Liceu de Barcelona i, l’altre, al Teatro Real o al Teatro de la Zarzuela de Madrid. Segons ha explicat el ministre, la filla de la soprano veu amb bons ulls la iniciativa, tot i que encara no està plantejada l’organització dels actes.
“Requerirà un temps perquè volem que sigui un homenatge que estigui a l’altura del que ella ha estat internacionalment.”
Salvador Alemany, president del patronat del Gran Teatre del Liceu, ha explicat que estan “treballant en l’homenatge a la soprano”. També ha dit que un cop estigui configurat el projecte es compartirà i debatrà amb la família.