L’artesana i artista del paper Carla Busquets utilitza tècniques centenàries per estampar papers de forma artesanal al seu taller de Sant Andreu. Són peces úniques que es poden fer servir com a elements de decoració o per elaborar treballs manuals o en l’enquadernació de llibres i llibretes.
Carla Busquets, artesana i artista del paper
Carla Busquets és llicenciada en belles arts per la Universitat de Barcelona i s’ha especialitzat en enquadernació de llibres a l‘Escola de Disseny i d’Arts Llotja i en conservació i restauració de llibres i material d’arxiu al Camberwell College of Art, de Londres. Aquesta formació i els seus interessos personals la van portar a interessar-se per les tècniques centenàries d’estampació del paper. Busquets però va començar a apassionar-se pel paper des de ben petita. Llavors ja retallava trossets petits de revista, col·leccionava sobres de sucre, feia llistes dels llibres llegits, dibuixava, brodava i s’interessava pels mercats d’antiguitats, l’art i la història. Totes aquestes aficions van fer que la Carla decidís obrir fa un any el taller a Sant Andreu, on combina tots els seus interessos.
Papers decorats a mà amb tècniques centenàries
De papers i tècniques de paper pintat n’hi ha moltes però Carla Busquets s’ha especialitzat en tres: l‘engrut, el marbrejat i el marbrejat japonès, totes tècniques centenàries.
L’engrut és una tècnica sorgida a Alemanya al segle XVI i es basa en l’estampació de paper a partir d’una emprimació de pasta de farina i pintura. “S’aplica sobre el paper humit i es treballa amb eines i materials reciclats per fer les formes i els relleus. Després es deixa assecar i ja es pot fer sevir per fer enquadernacions o bé per a qualsevol ús artístic”, explica Busquets.
El marbrejat suminagashi és una tècnica japonesa que té l’origen entre els segles IX i XII. Significa “tinta flotant” i, inicialment, només es feien servir tintes blaves i negres amb les quals es formaven cercles i després es distorsionaven bufant o amb vanos per tal de generar patrons.
Un altre tipus de marbrejat és el creat al segle XVII per Mace Ruette, enquadernador oficial del rei Lluís XVIII i consisteix a fer flotar tintes amb base d’oli sobre aigua. Aquesta tècnica es va fer molt popular a Europa durant els segles posteriors i va esdevenir un art complementari a l’enquadernació.
La Frivé, el taller botiga del paper
El taller botiga de Carla Busquets es diu La Frivé. Està situat a la plaça de les Palmeres, 13. Aquí es poden trobar tots els articles fets a mà per la Carla. Un dels productes amb més demanda són els papers decorats a mà tot i que també s’hi poden trobar llibretes, bijuteria, llibres d’artista i altres creacions fetes a mà. També s’hi fan tallers i cursos en grups reduïts destinats a infants i adults.