ANNA SALLÉS, vídua de Manuel Vázquez Montalbán "Fer la donació dels papers del Manolo no ha estat fàcil. És una decisió dolorosa perquè és com desprendre's una segona vegada de la persona que ha marxat. Amb la seva desaparició ens va deixar un allau de papers que la Biblioteca de Catalunya ha pogut comprovar. Vaig pensar que m'hi podria capbussar però em vaig adonar que ordenar aquells papers era feina d'especialistes." EUGÈNIA SERRA, directora de la Biblioteca de Catalunya "Dins de la col·leció de la biblioteca, ens ajuda a obrir un període que no teníem tan testimoniat."

La Biblioteca de Catalunya ja està fent inventari i catalogant tot el material que la família de Vázquez Montalbán ha cedit en dipòsit a aquesta institució. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha avançat que es farà una exposició representativa del fons l’any 2022, coincidint amb el 50è aniversari del naixement del personatge de Pepe Carvalho, el cèlebre comissari que va crear Montalbán.

La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, ha destacat que Montalbán va ser “un cronista infatigable i un testimoni d’excepció de la segona meitat del segle XX”. Serra ha posat en valor el fons lliurat perquè documenta una època que “la biblioteca no té tan testimoniada com d’altres”.