Amb el desmuntatge dels decorats es posa punt final a les Festes de Gràcia 2023 i toca fer-ne balanç. En aquesta edició entre alguns dels veïns ressona més que mai la necessitat de canviar el model de festa per intentar revertir la massificació que viuen. “Sobretot el cap de setmana no n’hem pogut gaudir com tocaria com a veïns i guarnidors”, comenta Eli Pujol, de la comissió de festes del carrer del Progrés. Tot i això, per les comissions és una situació que representa una contradicció: “Hi ha una dualitat perquè les comissions vivim de les barres, però la massificació redueix la qualitat de les festes“, comenta també Daniela Pont, de la comissió de festes del carrer de la Llibertat.

Canvi de model progressiu

Malgrat que no hi ha dades precises dels assistents, la sensació dels organitzadors és que s’han superat els tres milions de visitants del 2022 i ja es plantegen què poden fer per aturar la massificació. “Des de la fundació no ho podem parar, però sí que podem mirar com canviar el model“, comenta Lina López, presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia. López explica que es tracta d’un procés que costarà i que es farà de manera progressiva.

Canvis en la programació i als guarniments

Algunes de les idees que ja han començat a sonar són canviar el tipus de programació dels carrers, aconseguir que s’anunciïn menys les festes com a reclam turístic i reduir el nivell dels decorats. L’objectiu és que les festes no morin d’èxit i el veïnat en pugui continuar gaudint.

Per assolir aquest canvi de model, una de les opcions que s’estan estudiant ja de cara a l’any que ve és escollir una nit en què totes les places i carrers organitzin activitats sense so amplificat. S’hi podria fer, per exemple, un sopar de germanor o una activitat amb un volum més baix i garantir la tranquil·litat dels espais públics.