D'aquesta manera tan colorista i vistosa els mexicans es burlen de la mort cada 1 de novembre. És una de les tradicions que s'ha donat a conèixer avui al Poble Espanyol, on la comunitat mexicana ha celebrat El Grito, la seva festa nacional. No hi ha faltat cap ingredient. Ni musical, ni gastronòmic. El recinte s'ha impregnat dels colors i olors del país llatinoamericà. Els mexicans residents a Barcelona s'han sentit per un dia com si tornessin a casa. CARMEN "El que més enyoro de Mèxic, l'ambient familiar, entranyable, de carinyo, el tracte." HERNÁN GÓMEZ LAMADRID "Sentimos la añoranza, las comidas, la gente que piensa igual que tú, porque pensamos igual en el fondo y te sientes que estás allà." Amb aquesta festa, els mexicans amb fills catalans, aprofiten per recordar-los quins són els seus orígens. MÓNICA MARISCAL "Se combinan las dos, la mejicana y la catalana. A ella le inculcamos mucho la mejicana para que no olvide las raíces de las que viene." N'hi ha qui s'ha topat amb la celebració per casualitat ALEJANDRO TORRES "Veníamos con el mariachi Barcelona a tocar a una boda y nos dimos con la sorpresa que estaban celebrando el aniversario de la independencia de Méjico." El Grito continuarà demà amb més actuacions en directe i activitats per gaudir en família.

La festa commemora l’anomenat Grito de Dolores, que va donar inici a la guerra de la independència mexicana respecte l’imperi espanyol, finalitzada 11 anys més tard amb l’entrada de l’exèrcit Trigarant a la ciutat de Mèxic. Al llarg d’aquest cap de setmana, la comunitat mexicana de Barcelona celebra una festa tant per commemorar la seva festivitat com per convidar els barcelonins a apropar-se a la seva cultura.

La fira es compon d’activitats familiars i per a nens, així com d’una fira d’artesania i espectacles. Un altre dels atractius d’aquesta trobada és la coneguda gastronomia mexicana, de la qual es poden tastar fins a 50 plats elaborats per alguns dels restaurants mexicans de la ciutat. Tots aquells que desitgin apropar-se al Poble Espanyol aquest cap de setmana poden fer-ho descarregant-se gratuïtament l’entrada des d’aquest enllaç.