El pati d'armes ha centrat aquest matí totes les mirades dels visitants del Castell de Montjuïc. El motiu: aquesta recreació d'un campament militar del segle XVIII. Un museu en viu, segons els organitzadors, que serveix per escenificar el dia a dia dels soldats de l'època, com la formació que feia el regiment de la ciutat de Barcelona. JORDI FARGAS Regiment de la Ciutat de Barcelona "La vida evidentment era molt més diferent de la que és avui en dia. Eren molt religiosos, però porto aquesta creu, jo no en portaria, però com que represento un soldat del segle XVIII." Els soldats que acull avui el Castell de Montjuïc representen diferents regiments catalans que van lluitar amb l'exèrcit austriacista durant la Guerra de Successió, com els Hússers Hongaresos, un regiment que va lluitar fins a l'última batalla. RAMON TARTER Regiment dels Hússers Hongaresos "Es va composar bàsicament de soldats hongaresos i alemanys, bàsicament soldats de cavalleria, que van quedar aïllats aquí a Catalunya quan les forces imperials van abandonar el principat." Però encara que formin part de regiments diferents, la vestimenta sempre crida l'atenció. Al segle XVIII aquests vestits havien de servir tant a l'hivern com a l'estiu, però tenien altres avantatges. "Aquestes mànigues i tot això tan gruixut et podien parar un cop de culata del fusell." Són alguns dels soldats que durant tot el dia viuran al castell perquè el públic pugui entendre com es va desenvolupar la Guerra de Successió. PERE TARDÀ responsable CatPatrimoni "Justament l'últim any de guerra, 1713-1714, l'any en què hi va haver la resistència catalana i poguem reproduir les últimes batalles." De fet, aquest pati d'armes serà l'escenari d'una recreació nocturna d'un combat de 1714, utilitzant l'armament i les tècniques d'aleshores.

El pati d’armes del Castell de Montjuïc s’ha omplert aquest divendres d’unitats militars catalanes que van lluitar en la Guerra de Successió. De fet, es tracta d’una recreació històrica amb la voluntat d’apropar al públic com es va desenvolupar aquest enfrontament, sobretot, durant les últimes batalles.

Diversos grups de recreació històrica catalans, com ara els Miquelets de Catalunya o el Regiment de Sant Narcís, de Girona, fan demostracions de com era la formació i la instrucció dels soldats, així com també la tasca de les dones als campaments, que es dedicaven, per exemple, a elaborar els cartutxos de les armes.

Els soldats que durant tot aquest divendres viuran al pati d’armes del castell representen diversos regiments catalans que el 1714 van lluitar en la Guerra de Successió amb l’exèrcit austriacista. Hi ha representats el Regiment de la Ciutat de Barcelona, del Regiment de la Diputació del General -la Generalitat d’aleshores- i del Regiment dels Hússers Hongaresos, una unitat militar d’artilleria.

Al vespre els soldats recrearan una de les últimes batalles de la Guerra de Successió, utilitzant armament i tècniques del segle XVIII.